IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AMG ще помага на Aston Martin с двигатели и електрически компоненти

В замяна Daimler AG ще придобие до 5% от акциите на британската компания

17:36 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Aston Martin</em></p>

Снимка: Aston Martin

Aston Martin и Mercedes-AMG GmbH достигнаха до споразумение за сътрудничество, съобщиха от централите на двете компании.

Договорът ще бъде подписан в края на годината, но вече се знаят някои от клаузите по него. Aston Martin ще получи достъп до ресурсите на Mercedes-Benz и AMG, което ще доведе до  разработката на поръчкови V8 двигатели. Британците ще използват някои компоненти от електронните архитектури, разработени от AMG, за да представят на пазара нова серия от V8 задвижвани модели.

В замяна концернът Daimler AG ще получи до 5% от акциите на Aston Martin. Това означава, че германците ще се присъединят към други големи акционери в компанията - инвестиционните холдинги Adeem Investment и Investindustrial. Като част от договора ще бъде вписана и възможност за обмен на компоненти между AMG GmbH, Daimler AG и Aston Martin, което отваря възможности за много съвместни проекти.

"Избрахме именно AMG, с които смятаме да положим основата на разработката на ново двигателно семейство," коментира Йън Майнърдс, директор на продуктовите разработки на Aston Martin. "Горди сме да работим с Aston Martin и да им осигурим двигагели и електронни компоненти за техните бъдещи спортни автомобили. Това е доказателство за технологичната експертиза на AMG, както и изгодна ситуация и за двете страни," допълни Ола Калениус, шеф на Mercedes-AMG GmbH.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още