IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

Премиерът представи програмата си пред БСП

16:53 | 26.07.13 г. 70
Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

Истинска роля на държавата като регулатор, активни мерки срещу бедността, политика за повишаване на заетостта, отстояване на националните интереси в европейската и външната политика, поносими решения за излизане от кризата, защита на избирателите и засилване на регулациите във финансовия сектор. Това са част от следващите програмни стъпки на кабинета.

Премиерът Пламен Орешарски представи днес: "Държавност, развитие, справедливост – програма на управление" на пленума на БСП и обеща прозрачност, отчетност и диалог в управлението.

Направи впечатление, че макар да не беше обявено при презентацията, в програмата е записан рестарт на проекта АЕЦ "Белене" – в раздел "Спасяване на енергетиката". Проектът ще бъде подновен при потвърждаване на технико-икономическите му характеристики. 

В началото на септември ще бъде сформирана работна група от експерти, която съвсем обективно да излезе пред хората и да каже има ли полза от проекта АЕЦ „Белене” или няма полза от него, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

На този етап проектът е замразен, посочи министърът. „Ако се потвърдят икономическо-техническите характеристики на проекта „АЕЦ Белене” и нуждата от електроенергия в региона за един дългосрочен период, то тогава е възможно да бъде рестартирано изграждането на АЕЦ „Белене”, посочи Стойнев. Според министъра преди края на годината ще има ясно становище на работната група за това дали е необходимо да се изгражда АЕЦ „Белене”.

"Акцент сме сложили върху изключителните усилия на Министерство на финансите да промени някои от практиките на НАП, така че да увеличи събираемостта и да възстанови регулярното връщане на ДДС", обясни Орешарски.

Премиерът отново се спря и на антимонополното законодателство, институционалното стабилизиране на регулаторите, както и по-добра чуваемост на гласа на потребителите.

Той обясни, че трябва да се насърчава малкият бизнес, а държавата да бъде коректен партньор.

По думите на Орешарски трябва да се разработят и добри приоритети за изразходването на еврофондовете, защото те ще предопределят по-нататъшното развитие на страната. По негови думи туризмът и селското стопанство също са източник на растеж и подобряване на икономиката. 

Като дългосрочни приоритети той набеляза изграждането на модерна транспортна система, намаляване на различията между регионите, както и социалната справедливост. По негови думи преодоляването на социалното неравенство трябва да е приоритет.

"Само правителството обаче не може да се справи", обясни Орешарски и акцентира върху бизнес развитието като начин за изход от ситуацията. "Доходите се създават в бизнеса и подобряването на бизнесклимата е истинската политика и по отношение на доходите", обясни премиерът. Трябва да се работи и за модерно правосъдие и правна сигурност. Вярата в правосъдието според Орешарски е ключова за бизнесклимата.

"Всяко правителство в рамките на първите 100 дни съставя или конкретизира управленската си програма. Това се опитахме да направим и ние, даже избързахме", настоя Орешарски. По негови думи проектът на програма за управление е базиран върху приоритетите, с които беше избрано това правителство, но са отчетени и европейски препоръки, предизборните платформи на партиите, подкрепящи правителството, както и граждански организации.

Събитието се проведе при извънредни мерки за сигурност, а на него присъстваха освен партийното ръководство на левицата, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, финансовият министър Петър Чобанов, социалният министър Хасан Адемов, здравният министър Таня Андреева и зам.-министри.

Бившият депутат и вътрешен министър Румен Петков, известен като вечната опозиция в левицата, нажежи обстановката още в началото, като настоя да се обсъдят кадровата политика, особено в сферата на вътрешните работи. "Имаме една поредица от нелепи кадрови решения", ядоса се Петков. Пленумът обаче започна с анализ на актуалната обстановка в страната на лидера на левицата Сергей Станишев.

Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 37 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Сорка че ви влизам в интелигейшън приказката... Ама той точно това е цирка - хем да ни съдят и вземат НЕК-а... хем пак АЕЦ-а... - щото никой никога за нищо не е спират съдействащо да разписва... в името на общонародния "просперитет"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 46 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Мръсни, долни национални предатели.Тези трябва да ги запишем в историята редом до такива предатели като Димитър Общи и поп Кръстю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 42 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
То урана ще го ядат българите.Депутатите от БСП няма да си изкарат старините в България а са се наредили един до друг собственици на имоти в един скъп френски курорт. Какво ще им пука за България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 38 rate down comment 10
STRAHO
преди 10 години
Ха ха ха ами нали не им били "вкусни" магистралите на Бойко! Не се били ядели! Оооохо хо хо хо ! Сега *** ще ги нахранят с УРАН ! Да им е вкусно следващите 100 години! Дано не им омръзне вкуса му! ха ха ха Ще падна от смях! Ха сега да се разхождат близките 100 години и да проявяват творческо мислене рисувайки по асфалта боци и голи , да се морят след работа носейки плакати! Ама само без инциденти! Разрешен е само цирка за повишаване на настроението на управляващата каста! А са си "превишили" " правата" а е заиграла сопата на дресьорите! ха ха ха става весело!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Брей, минусите заваляват преди постването на коментара -> явно има много надървени... - да подсетя за Бургас-Александропулис -> СЛЕД Официалното излизане, таман е СЕГА пак за влизане - ако трябва още една неустойка да платим .. а? :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 49 rate down comment 8
Miglena Ivanova
преди 10 години
Ако това е "спасяване на енергетиката" ... ... ... Голямо "спасяване" ще падне, няма що.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 11
bgMan
преди 10 години
Тези окончателно са полудели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
"тука има - тука нема" - и накрая всички обути с едни заемчета... уж в името на руската печалба, а тя заминавала преди това дирекшън за едни иностранни банки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още