IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата през юни е била 12,6%

Сезонната заетост леко е понижила общата безработица, както и безработицата сред младежите

12:35 | 31.07.13 г. 4
Безработицата през юни е била 12,6%

Безработицата в България леко се е понижила през юни, вероятно заради активния летен сезон. Данните на Евростат сочат, че безработицата у нас е била 12,6% през шестия месец на годината, докато през май беше 12,7%.

По оценки на Агенцията по заетостта безработицата през юни се е понижила до 10,7%. Данните обаче са на базата на регистрираните в бюрата по труда безработни, докато европейската статистическа служба изчислява нивото на безработицата на базата на икономически активното население.

Наблюдава се понижение и на безработицата сред младежите до 25 години. През юни нивото й се изчислява на 25,5%, докато през май беше 26,2%. Средното за 27-те държави от Европейския съюз (ЕС) ниво на младежката безработица е 23,2%, а като се включи и Хърватия, която се присъедини към съюза от 1 юли, младежката безработица леко нараства до 23,4%. Нивото й за еврозоната е 23,9%.

Безработицата в държавите от еврозоната е останала стабилна през юни на рекордно високо ниво от 12,1%, докато заради сезонната заетост в целия ЕС се наблюдава лек спад спрямо май от 11% до 10,9%. Като в осреднените стойности се включат и данните за Хърватия обаче, безработицата през юни на ниво ЕС е останала също без промяна (11%).

По оценки на Евростат общо над 26,4 млн. граждани на Евросъюза са били без работа през юни, от които над 19,2 млн. души са граждани на страните от еврозоната. В сравнение с май броят на безработните в ЕС се е понижил с 32 хил. души, а в еврозоната – с 24 хил. души. В сравнение с юни миналата година обаче броят им се е увеличил със съответно 1,08 млн. и 1,129 млн. души.

Австрия остава страната с най-ниска безработица в ЕС – 4,6%, следвана от Германия – 5,4%, и Люксембург – 5,7%. Най-висока остава безработицата в Гърция и Испания – съответно 26,9% и 26,3%, като данните за южната ни съседка са за месец април.

В сравнение с юни миналата година безработицата се е повишила в 17 държави от ЕС, като с най-големи темпове расте в Кипър, Гърция и Словения. Най-голям спад продължава да се наблюдава в Латвия и Естония.

Що се отнася до безработните младежи до 25 години, общият им брой в ЕС се изчислява на над 5,5 млн. души, от които над 3,5 млн. души са граждани на държавите от еврозоната. Най-тежък е проблемът с младежката безработица в Гърция и Испания, където нивото й вече приближава 60 на сто, докато в Германия, Австрия, Холандия и Малта нивото й е най-ниско.

Средната безработица сред мъжете в ЕС е била 10,9% през юни, а сред жените – 11%. За еврозоната числата са съответно 12% и 12,3%. И докато в повечето държави се забелязва тенденция за превес на безработицата при жените, отколкото при мъжете, в България е обратното. През юни безработицата сред мъжете е била 13,9%, а при жените – 11,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kriza64
преди 10 години
Евростат преписва данните на нашия статистически институт, а там цари пълен хаос. Със стъкмистика трудно ще замажете очите на електората... Хората нямат работа, а месечният спад на безработицата с 0,1% е прах в очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
shpono
преди 10 години
Безработицата доста ще падне след като синия червен другар Орешарски изпълни обещанието си и разкрие 250 000 работни места, чрез заеми :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
shpono
преди 10 години
Безработицата доста ще падне след като синия червен другар Орешарски изпълни обещанието си и разкрие 250 000 работни места, чрез заеми :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още