IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JP Morgan се забърка в нов скандал - заради сделка на Monte dei Paschi

Американската банка не уведомила италианския банков регулатор за сключено споразумение за обезщетение при поемателство на хибриден инструмент

08:39 | 01.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Знамето на американската инвестиционна банка се развява пред централата ѝ в Ню Йорк. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Знамето на американската инвестиционна банка се развява пред централата ѝ в Ню Йорк. Снимка: Архив Ройтерс

Италиански прокурори, разнищващи придобиването на Antonveneta от страна на италианската банка Monte dei Paschi през 2007 г., разследват и американската инвестиционна банка JP Morgan заради евентуално престъпление, извършено от неин служител, се посочва в документ, станал достояние на Ройтерс.

В документа се твърди, че престъплението е свързано с възпрепятстване на италиански регулаторни органи от неназован служител на JP Morgan, отнасящо се до хибриден финансов инструмент на стойност 1 млрд. евро, използван отчасти за финансирането на покупката на Antonveneta от Monte dei Paschi.

От американската банка отричат да са извършили нещо нередно и обявиха, че ще се защитават яростно. „Смятаме, че JP Morgan и служителите ѝ са действали коректно във всеки един момент“, се подчертава в тяхно съобщение, изпратено по електронната поща.

Monte dei Paschi също се разследва за няколко вероятни престъпления, сред които манипулиране на пазара и публикуване на неверни съобщения. Сред попадналите под ударите на правосъдието са бившият председател на борда на директорите на италианската кредитна институция Джузепе Мусари и бившият ѝ генерален директор Антонио Виньи, както и още 7 нейни служители. През тази година разследването срещу италианската банка бе разширено с довелите до загуби договори за деривативни инструменти, сключени от предишното ѝ ръководство.

Според италианския Законодателен декрет №231 от 2001 г. всяка компания може да бъде подведена под отговорност, ако не е успяла да предотврати или не се е опитала да предотврати престъпление на неин служител, което я облагодетелства.

В документа италианските прокурори обвиняват служител на JP Morgan, че е "пропуснал" да уведоми италианската централна банка за сделка, която по техните думи нарушава изисквания, въведени от финансовата институция по отношение на хибридния инструмент, познат под наименованието FRESH 2008. Те твърдят, че неизвестният служител е имал „представителен, административен и мениджърски пост“ в американската банка.

В документа, който приключва предварителното разследване, започнало през октомври 2011 г., и е бил разпратен до всички замесени в разследването страни, пише, че евентуалното престъпление е било извършено „в интерес и в полза на JP Morgan“.

Инструментът FRESH 2008, за който става въпрос, представлява по същество дългосрочни облигации, конвертируеми в акции на  Monte dei Paschi, които JP Morgan е продала на инвеститори.

Последна актуализация: 11:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Защо да спазват правилата, след като могат да си позволят да платят глоба в какъвто и да е размер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още