IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Вукодинов: Цените на пшеницата създадоха рискове за зърно- производителите

Искаме равни субсидии за за единица площ в цяла Европа, дори да са нулеви, заяви председателят на НАЗ

08:22 | 05.08.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Ангел Вукодинов. Снимка: личен архив</em></p>

Ангел Вукодинов. Снимка: личен архив

Какво се случва с пазара на пшеница и защо зърнопроизводителите настояват да получат по-рано от предвиденото евросубсидии – за това разговаряме с председателя на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов

Г-н Вукодинов, каква реколта от пшеница очаквате тази година, ще се изпълнят ли прогнозите за над 4,5 милиона тона?

Нямаме притеснение по отношение на количеството и качеството на пшеницата. Вече можем да отчетем с висока доза достоверност реколтата. По данни на нашите членове средно добивите са почти като миналогодишните и за тази година реколтата ще се движи в границите 4,4 – 4,5 млн. т. Над 60% от пшеницата е с достатъчно добро качество.

На какви цени се търгува пшеницата в момента, миналата година те надхвърлиха 400 лв./т?

Големият ни проблем тази година явно ще са цените, а и самият пазар. Основното предимство на нашия занаят е ликвидността – обикновено нямаме проблем да продадем произведената продукция, което е първото условие за успешно зърнопроизводство, а второто е да се постигне добра рентабилност.

Тази година нещата не стоят така. Реколтата е относително добра, но цените са с 30 – 40% надолу спрямо миналата година. Докато миналата година продавахме средно на 420 лв., сега  вече има опити да се слезе под границата от 300 лв./т пшеница. В районите, които са отдалечени от пристанища, в Централна и Северозападна България, имаме опити за сделки на 270 – 280 лв./т. 

Това са предложенията на търговците, колегите Ви смятат ли да продават на тези цени?

Дори да се опитват да задържат продажбите, не могат вечно да не правят сделки. Паричните потоци, необходими за производството, трябва да се попълват. В земеделието няма свободен период. В деня, в който се прибере старата реколта, започва подготовката за новата. Точно сега почвите могат да се обработват с по-голямо качество и с по-малко усилия.

Освен че трябва работим, на много места започна изплащането на арендите. Те обикновено са около 20% от себестойността на производството, а някъде и 30%. Така че няма как колегите да не продават.

Какво се случва с реколтата от рапица?

Рапицата за втора поредна година доведе до разочарование земеделските производители. Неслучайно при повече от 3,5 млн. дка през стопанската 2011/12, сега бяха заложени наполовина по-малко площи. Реколтираха се около 1,3 млн. дка. На много места резултатите са отчайващи – добивите са 120 кг от декар.

Хората, които успяха да реколтират рапицата, с малка печалба или дори на загуба, имат свеж финансов ресурс, защото я продадоха. Но тези, които изобщо не получиха  добиви, очакват като пръв финансов ресурс продажбите от пшеница. Затова са принудени да продават на загуба.

При цена от 950 лв./т миналата година сега рапицата се продава на 660 – 700 лв./т.

Прогнозата ви за реколтата на царевицата и слънчогледа каква е?

Цялостно за България двете култури - царевицата и слънчогледът, са в добро състояние, а не помня за последното десетилетие това да е било така и за двете култури едновременно.

Очакваме добри резултати, на места дори много добри, но въпреки това не си позволяваме голям оптимизъм, защото пазарът на зърнените и маслодайните култури е в корелация. Има едно неписано съотношение – че цената на слънчогледа е не по-висока от два пъти цената на пшеницата, или пък не е повече от 70-80% от цената на рапицата.

Последна актуализация: 07:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 14 rate down comment 1
LuboMD
преди 10 години
На крива ракета, космосът й пречи. Г-н. Вукадинов да образова себе си и членовете на съюза. Да им обясни, че зърното е рискова стока и късмета често се обръща. За това са необходими рискови фондове, а не бентлита и мерцедеси. Нека да не търсят под вола теле и да не обвиняват преработвателите, добивите, космоса и международното положение за ниските цени. И хайде да не говорим за корпоративни споразумения, защото редовно се събирате да решавате как и на кого да продавате продукцията си, как да я приберете по складовете, за да й вдигнете цената и да прекарате народа и т.н. Просто по незнайни причини КЗК не ви обръща внимание, но и това ще се промени. Утре ще виете, че ви плащат зърното без ДДС и не ви стигат парите за лизингите на бентлитата и ламборджинитата. А днес трупате всичко на склад, за да дочакате по-високи цени. Образовайте се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Лоша година + ниски цени според мен си е съвсем нормално да се случва от време навреме . Късмет имат с хубавата реколта тая година .Ситуацията е много подходяща за развитие на животновъдство с евтини фуражи , ама то за една година не се създава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
"А. Вукодинов: Цените на пшеницата създадоха рискове за зърно- производителите" - тези "рискове" може да си ги покривате с фючърсни договори на ССБ.Ама нали гледате да не се минете. Ако се минете, държавата да ви покрие "загубите"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
M37Unseen
преди 10 години
300 лв е нормална цена на пшеницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 1
nikolait
преди 10 години
до 1 - да добавя, че когато световните цени са ниски, а в България реколтата е лоша(което се случва средно на 20 години) нещата стават още по-зловещи. Затова България следва целенасочено да ограничава зърнопроизводството(за износ) и да стимулира другите земеделски подотрасли, които дават по-голяма стабилност(например зеленчуци, овошки и животни)! Така че Вукадинов да се качва на скъпарския си джип и да се маха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
сити
преди 10 години
г-н Вукодинов, естественно е кукла с дъъълги конци и се чудя кой ли му вярва комсомолските изявления. Първо, всеки разумен предприемач след три печеливши години би следвало да задели резерв за да предотврати следващи "по-лоши" стопански години, който не го е направил - прав му път.Второ, тези арендатори не са въобще за оплакване. Цяла година са на възстановяване на ДДС; препарати, семена и гориво не плащат - получават на отложено плащане; ренти плащат след като продадат продукцията и на всичкото отгоре получават и субсидии ? Сега реват че нямало цена ? ТОВА АКО НЕ Е ПОДЛОСТ ! печалба за тях винаги ще има, просто няма да платят рента.Трето, стопанския им парк остарял ? Сапард и ПРСР се изчерпали ? А всяка година като си купуват най-новите модели джипове / за да теглят ДДС-то и горивото за тях им идва разход, по добре НАП да проверят с този джип да не би да си теглят плуга? / и строят къщи, който минават за техни офиси пред НАП.За тях не добиви а сопи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
rinaa
преди 10 години
Неграмотно , че и "компетентно "...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 6
burkata
преди 10 години
този шарлатанин като изка евросупсидия ДАЛИ ДАВА ЕВРОЗАПЛАТИ И ЕВРОРЕНТА ТА ПЛАЧЕ САМО ДА ВЗИМА!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
Цените на много "неща" у нас не се връзват с пазара! Не може да получаваш субсидии от пари на народа и да му дереш кожата после с цените на хляба! Не може да има излишък ок ток , а да искаш да надуваш цената все повече и повече! Отделно е да казваме с какви методики!Всичко това противоречи на пазарните принципи въобще! И после що има кризи! Ми има кризи, щото има измекризари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Г-на Вукодинов може би разбира от земеделие, но явно не разбира от пазар. Миналата година беше една от най-лошите за пшеницата в световен мащаб и цените скочиха. Нашите производители имаха добри добиви и тази комбинация беше много печеливша за тях. Но да очакват всяка година да етакава е меко казано наивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още