IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на молове в Европа ускорява темповете на растеж

В момента се строят 11,9 млн. кв. м търговски центрове, като активността е съсредоточена в Турция и Русия, според консултантска компания

11:49 | 02.08.13 г. 1
Строителството на молове в Европа ускорява темповете на растеж

В Европа в момента се строят безпрецедентните 11,9 млн. кв. м търговски центрове, което представлява увеличение с 50% на годишна база, сочат данните на консултантската компания CBRE.

Строителството на търговски центрове е концентрирано основно на нововъзникващите пазари, като голям дял от него (74%) е съсредоточено в Източна Европа.

Подобно на миналата година прогнозите са, че Турция ще остане най-активният пазар с търговски площи от около 3,7 млн. кв. м в етап на строеж. Истанбул ще продължи да е най-активният строителен пазар и през идните години. В момента в мегаполиса се строят 37 мола.

Друг силно активен пазар в Европа е Русия с 2,88 млн. кв. м молове в строеж, която подобно на Турция се радва на силен икономически растеж и нарастващи доходи. По-голямата част от строителството е концентрирано в Москва, където през следващите 2-3 г. ще бъдат открити търговски центрове с площ от 1,4 млн. кв. м.

Украйна (789 888 кв. м), Полша (750 467 кв. м), Италия (665 779 кв. м) и Франция (648 200 кв. м) също регистрират сериозна активност. В Италия обаче се наблюдава забавяне. Очаква се обаче някои от проектите в строеж в Европа да закъснеят.

В Европа през 2012 г. са открити общо 100 търговски центъра с обща площ 3,44 млн. кв. м, като най-активни са били пазарите в Испания и Турция. Близо една десета от новооткритите молове обаче представляват разширения на съществуващи схеми.

До момента вече са завършени търговски центрове с обща площ от 1,5 млн. кв. м. Почти 60% от тях са в Турция, като 10% от всички завършени през първото полугодие проекти са разширения на съществуващи схеми.

"Бързият растеж на строителството на нови търговски центрове на нововъзникващите пазари в Европа се дължи на нарастващата средна класа, урбанизацията и засиленото потребителско търсене на по-качествени търговски обекти. Търговците се конкурират да се възползват от тези нови възможности. Освен това има и силна тенденция към препозициониране на съществуващи активи от страна на собствениците, които искат да привлекат по-богат микс от наематели, за да направят центровете си по-привлекателни за търговците, особено в Италия и Полша", коментира Невил Мос от CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
brumbar14
преди 10 години
А ние на глава от населението колко молове имаме? В София са под път и над път, вече го няма чара на кварталната бакалия и топлия хляб/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още