IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bertelsmann: Българското общество е много разединено

Скандинавските страни са лидери по сплотеност и единение на обществата

12:19 | 04.08.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Българското общество е много разединено, смятат от германската фондация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Българското общество е много разединено, смятат от германската фондация. Снимка: Ройтерс

Българското общество е едно от най-разединените в света. Това показват данните от изследване на германската фондация Bertelsmann. Организацията е направила анализ за сплотеността на обществото в 34 държави по света. Лидери са скандинавците, аутсайдери – балканците, показват още данните, цитирани от Bulgaria on Air.

За изследването си учените са избрали три аспекта на темата - sоциалните връзки между съгражданите - като например степента на взаимно доверие, чувството за принадлежност към обществото и стремежът към общото благо. Тук са изучени такива явления като взаимна помощ и солидарност в обществото.

Безспорните лидери, когато говорим за сплотеност и единение на обществото, са скандинавските страни - Дания, Норвегия, Финландия, Швеция. Високи показатели са регистрирани в страните с англосаксонски корени и дълга история на имиграцията - в Нова Зеландия, Австралия, Канада и САЩ. След тях се нареждат в класацията малките и богати западноевропейски държави - Швейцария, Люксембург и Холандия.

Най-разединените общества учените са открили в Прибалтика - Литва и Латвия, а също така в Югоизточна Европа - България, Гърция и Румъния.

Авторите на изследването не са провели собствени анкети, а са се опирали на многобройните социологически и статистически данни, събрани от 1989 до 2012 г.

"Искахме да видим как нивото на сплотеност се е променяло за достатъчно дълъг период от време", заявява пред Deutsche Welle Щефан Фопел, отговарящ за изследването. Този подход е позволил на анализаторите да направят принципно важния извод, че сплотеността на обществото е доста устойчива величина, тъй като те не са регистрирали някакви сериозни движения в съставения рейтинг за изминалите почти две десетилетия и половина. С други думи, стабилните духовни връзки или съществуват, или не.

В качеството на фактори, съдействащи за единството на съгражданите, авторите на изследването посочват високия жизнен стандарт, балансираното разпределение на доходите и технологичния прогрес в рамките на прехода от индустриално общество към общество на знанията. В същото време те подчертават, че силната религиозност по-скоро пречи на духовните връзки, отколкото да им съдейства. Във всеки случай това се наблюдава в изследваните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
brumbar14
преди 10 години
Разединена нация сме, а оисвен това понятието "общо благо" е неразбираемо за по-голямата част от българите. Ние неслучайно си имаме поговорка "Аз не искам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле!"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Didkata
преди 10 години
Ти драги си платен лъжец на свинкята и дебелото й отроче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
rumen221
преди 10 години
ДВУЛИКИЯТ ЯНУСНа 23-ти на #ДАНСwithme видяхме и второто истинското - грозното лице на гербалджийския метеж Младежи, които си трупаха камъни на купчинки (само че откъде в центъра на София купчини от камъни). Пряк участник каза:Отнякъде някой донесе боклукчииски торби, в които се събираха и разчистваха бутилки (стъклени) и други тежки предмети заедно с десетки други участници, изнасяхме надалеч камъни и павета... Десетки изнасят камъни, че колко ли са били предварително подготвените камъни???.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
rumen221
преди 10 години
Приятели, а и Вие - скачащите ***,Ето нещо наистина голямо...- "...Благодарение на предприетите реформи в енергийния сектор в момента са натоварени всички мощности в страната..."- Вместо 3 000мв. работят 12 000мв. Това означава стотици милиони приходи за енергетиката и бюджета, вместо в джобовете на бандата на "Буда"-лите...!!!Та-а-а..., ЕТО ЗАТОВА СА "ПРОТЕСТИТЕ"...- ЗАКРИВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА И КРАЖБАТА НА НЕК СА СПРЕНИ...!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
ostin22
преди 10 години
В България има разрив между поколенията, между големи и малки населени места, между богати и бедни, между етноси....Кажи речи навсякъде и във всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още