IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния неочаквано снижи основната лихва с 0,5 пункта до 4,5%

Очакваното забавяне на инфлацията заради по-нисък ДДС за някои хранителни стоки и новото предпазно споразумение с МВФ и ЕС позволиха разхлабването

16:35 | 05.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Румъния неочаквано снижи основната лихва с 0,5 пункта до 4,5%

Румъния понижи основния си лихвен процент в по-голяма от очакваната от икономистите степен, съобщи Bloomberg, според чиито анализатори действията са знак, че определящите монетарната политика в страната, са все по-уверени в изпълнението на целите за инфлацията, след като правителството обяви и понижаване на ДДС върху хляба от септември.

Румънската централна банка понижи днес основната си лихва с половин процентен пункт до рекордно ниските 4,5%, се посочва в нейно съобщение. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха понижение до 4,75%, като само един от 14 запитани предвиждаше запазване на ставката на досегашното ѝ ниво от 5%.

Управителят на централната банка Мугур Исареску бе призовал за „постепенно разхлабване на политиката“ при понижаването на лихвата с 0,25 процентни пункта през юли, след като очакваното забавяне на инфлацията осигури допълнително пространство за монетарното стимулиране, припомнят от Bloomberg.

Решението за лихвата „отразява няколко фактора, включително нарастващото убеждение, че инфлацията ще отслабне към края на годината, и застраховката, която предлага новото предпазно резервно споразумение с Международния валутен фонд“, посочва в свое електронно писмо Нийл Шеъринг, главен икономист за развиващите се пазари в Capital Economics Ltd. в Лондон. „Допълнителните понижения вече изглеждат вероятни и свиват прогнозата ни за лихвите за края на годината до 4%“, добавя той.

Инфлацията вероятно ще се свие по-бързо от очакваното заради „силния натиск“ от понижаването на ДДС от септември за някои хранителни стоки, сред които е и хлябът, до 9% от настоящите 24%, пише на свой ред Абас Амели-Ренани, анализатор в лондонския филиал на Royal Bank of Scotland Group Plc, в бележка, изпратена по електронната поща.

На 7 август централната банка ще публикува новата си прогноза за инфлацията. „Предстоящите предвиждания вероятно ще бъдат доста по-меки от предишните оценки“, смята Амели-Ренани.

От началото на годината румънската лея е поскъпнала с 0,7% спрямо еврото, като това е третото най-добро представяне сред 24 развиващи се пазара, следени от Bloomberg, след китайския юан и мексиканското песо. След оповестяването на информацията за понижаването на основната лихва валутата заличи натрупаните за деня печалби до едва 0,1% при 4,4188 леи за евро.

Страната се опитва да увеличи още доверието на инвеститорите, след като през миналата седмица се споразумя с международните си кредитори за нов предпазен план на стойност 4 млрд. евро като защита от сътресения на световните финансови пазари. На 31 юли МВФ и Европейският съюз обявиха, че са постигнали споразумение с Румъния за предпазен инструмент, като това е третото предпазно споразумение за страната за последните 5 години.

От фонда предвиждат румънската икономика да се разшири с 2% през тази година и с 2,25% през 2014 г., подхранена от увеличаващия се износ и възстановяващото се вътрешно търсене през следващата година, стана ясно от думите на ръководителя на мисията на МВФ в страната Андреа Шехтер.

През първото тримесечие на 2013 г. румънският БВП нарасна с 2,2% на годишна база, ускорявайки се от отчетения през периода октомври-декември растеж от 1,1%.

Икономиката ще нарасне с 1,9% през тази година, надхвърляйки досегашната прогноза за ръст от 1,6% заради нарасналото търсене от чужбина, заяви на 29 юли румънският министър на бюджета Ливиу Войня.

Румъния бе спряла цикъла на монетарно разхлабване чрез понижения на основната лихва през март 2012 г., след като суша доведе до ръст на цените, а сметките за комунални услуги нараснаха вследствие на обещанията на властите в страната пред МВФ да освободят цените на енергоносителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
stanislavr
преди 10 години
Интересно! Защо в останалите части на планетата ДДС-то може да е разпично за стоките от първа необходимост а при нас не. Идеи от великите икономисти в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още