IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашава ли животновъдството националните паркове?

Расте интересът към агрокологичните плащания за паша във високопланинските територии

08:18 | 12.08.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Застрашава ли животновъдството националните паркове?

Застрашено ли е биоразнообразието в националните паркове от нарасналия интерес на животновъдите към пасищата в Пирин и Централен Балкан?  Специална акроекологична мярка към Програмата за развитие на селските райнои (ПРСР) насърчава отглеждането на животни в рамките на двата национални парка – тя е наречена „Пасторализъм“ и за нея отговаря Държавен фонд „Земеделие“.

Мярката има за цел устойчиво управление на пасищата, които биха се покрили с храсти, ако изобщо останат без паша. Затова на животновъдите се плащат 152 евро/ха, а при използването на най-малко две каракачански кучета – 165 евро/ха,  защото с традиционните практики за сезонна паша се поемат агроекологични ангажименти.

По данни на фонда в националните паркове „Пирин” и „Централен балкан” през 2012 г. на паша са били общо 25 321 животни, в резултат именно на тази мярка. Повечето са овце -  18 618, плюс  5 480 говеда и 1 223 коне.

Общо 223 фермери са одобрени по мярката през 2012 г., по данни на фонда. Интересът към подпомагането расте – през тази година подадените заявления са 256, като от тях 41 са на фермери, които кандидатстват за първи път по агроекологичната мярка.

Природозащитници обаче предупреждават, че в някои части на планините големите стада вече причиняват ерозия. Това вече се е случило в Стара планина в местностите Беклемето и Равнец (над Карлово), заяви Владимир Милушев от фондация „Биоразнообразие“.

Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
tnm
преди 10 години
Защото сега става въпрос за едни пари, които трябва да се дадат или на еколозите или животновъдите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Абе по бай Тошово време имаше в пъти повече *** по планините и на парковете не им пречеше. Защо сега им пречи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
vezna
преди 10 години
Поредната откачена глупост на загрижени псевдоеколози. Дайте да убием животните, че да не пипат парковете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още