IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните партньори подкрепиха актуализацията на бюджета

Държавата чака от бизнеса 450 млн. лева невнесен в хазната ДДС

13:50 | 15.08.13 г. 1
<p>
	Вицепремиерът Зинаида Златанова председателства заседанието на НСТС, снимка: БТА</p>

Вицепремиерът Зинаида Златанова председателства заседанието на НСТС, снимка: БТА

Социалните партньори подкрепиха актуализацията на бюджета за 2013 година. Работодатели и синдикати обаче се усъмниха, че може да се наложи и втора редакция, защото парите няма да стигнат и приходите няма да се съберат.

На двучасовото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество единствено от КРИБ изразиха резерви за необходимостта от актуализация на бюджета. С различни аргументи двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ и останалите три работодателски организации в съвета – БСК, БТПП и АИКБ застанаха зад редакцията на основния финансов закон.

Представителите на управляващите – министрите Петър Чобанов и Хасан Адемов отново защитиха предложенията на правителството.

Заради пропуски в събираемостта държавата чака от бизнеса 450 млн. лева деклариран, но невнесен в хазната ДДС. Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че се работи много активно по този въпрос, като се водят разговори с длъжниците и се търсят възможности в ускорени срокове парите да бъдат събрани. Събрахме някои суми в последните две-три седмици, уточни той. Въпросът е бил обсъждан и на съвещание на Националната агенция за приходите (НАП) вчера.

Чобанов каза още, че ще бъдат търсени резерви заради допълнителни искания за социални плащания. Всичко зависи от изпълнението на приходите и от успехите ни при оптимизацията на разходите, за което усилията ни продължават, декларира финансовият министър.

Две организации категорично останаха на позициите си. КТ „Подкрепа“ за това, че по-голямо недоразумение от Дянков не е имало, а КРИБ, че по-велик човек не е имало. „Какво да се прави, всеки си вярва в някакъв Господ“, обобщи президентът на синдиката Константин Тренчев. Да се надяваме, че няма да се наложи и втора актуализация, тъй като се изказаха обосновани съмнения, че и тези пари, които ще се вземат, може да не стигнат, допълни той.

Тренчев се надява всички страни да осъзнаят необходимостта от диалог „като най-модерна комуникация“ между групи с различни интереси. КНСБ и КТ „Подкрепа“ не коментираха частичното президентско вето на промените в Закона за държавния бюджет с аргумента, че не се месят в политически спорове и че говорят за числа.

Актуализацията на „Дянковския“ бюджет е необходима и неизбежна, тя няма алтернатива, заяви по-рано на заседанието Тренчев. Синдикатите настояват за редакция, която да реши социалните проблеми и поискаха да има регистър какво дължи бизнесът на работещите.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев посочи, че бюджетът не може да бъде изпълнен в този вид поради силно надценена приходна част и прогнозиран ръст на БВП, който няма да се случи.

Последна актуализация: 14:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
konstanca
преди 10 години
Правилно, само КРИБ са против и то заради олигарха и монополист Огнян Донев и олигарха Иво Прокопиев и двамата вече трябваше да са в затвора, придружени от псевдо президента заради злоупотребите и своеволията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още