IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дружество на "Лукойл" продължава да купува вятърни енергийни паркове у нас

През 2012 година LUKErg купи вятърни турбини край Каварна, а сега инвестира и в парк, изграден край варненското село Храброво

09:59 | 20.08.13 г. 4
<p>
	<em>11% от произведената енергия идва от ВЕИ, според данни на ЕСО и МИЕ. Снимка: ЕК</em></p>

11% от произведената енергия идва от ВЕИ, според данни на ЕСО и МИЕ. Снимка: ЕК

Дружеството LUKErg Renew получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да закупи четири български дружества с предмет на дейност експлоатация на вятърни енергийни централи в село Храброво (обл. Варна).

От съобщението на регулатора става ясно, че компанията, регистрирана в Австрия, е съвместно предприятие на италианската ERG Renew и руското дружество „Лукойл – Екоенерго”, част от холдинга „Лукойл”.

LUKErg осъществява дейност в България – компанията произвежда и продава на едро електроенергия чрез свои дружества, които експлоатират вятърни турбогенератори на територията на Каварна. Италианската компания ERG, която държи 50% от капитала на придобиващото дружество, не развива търговска дейност в България.

За сметка на това обаче „Лукойл”, която е собственик на останалите 50% от капитала на LUKErg, обаче произвежда електричество чрез ТЕЦ и фотоволтаична централа край Бургас. Компанията има и своя рафинерия за петролни продукти отново в Бургас.

Анализът на КЗК обаче показа, че планираната покупка няма да наруши конкуренцията в бранша, затова и разрешава на австрийското дружество да купи „Глобо Енерджи”, „Марк 1”, „Марк 2” и „УП България 4”, които се управляват от Йордан Мераков.

Сделката се приема като продължаване на инвестиционната дейност на дружеството в България след като през 2012 година то закупува вятърни турбини край Каварна, допълват от КЗК. Придобиването оказва влияние само на пазара за производство и продажба на едро на електрическа енергия, но не са установени нарушения на конкуренцията, става ясно от решението на комисията.

Според поисканите данни от Елекроенергийния системен оператор и Министерството на икономиката и енергетиката през 2012 година производството на електричество у нас се разпределя по следния начин – 54% от ТЕЦ-ове, 33% от ядрената ни централа, 11% от възобновяеми енергийни източноци (ВЕИ) и 2% от ПАВЕЦ.

Що се отнася до дела на вятърните централи – той е около 23,4% от всички централи, използващи възобновяеми източници. Водните централи имат дял от 60%, а на фотоволтаиците – 15,7%. Централите на биомаса държат едва 0,8% от общия дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Joro762
преди 10 години
Губещи са и то много както всички ВЕИ проекти и всички други проекти в България .Но инвеститорите бяха излъгани и сега са претиснати да продават дори и на безценица но да изчезнат от тук завинаги -)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
То тогава продавачите са гламави или някой е гарантирал нещо на Лукойл пък ние не знаем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
brumbar14
преди 10 години
Не са губещи, ако са присъединени в началото и се радват на онези готини дългосрочни договори за изкупуване и на екстремно високи цени... пак за сметка на данъкоплатеца, разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Що бе?Нали били много губещи?Май загубите се разхвърлят върху сметките на българите а печалбите се изнасят извън България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още