IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са похарчили 65,5 млн. евро в чужбина с карти Visa за юни и юли

Плащанията в търговски обекти извън страната с карти, издадени от родни финансови институции, се увеличават с 23% спрямо същия период на миналата година

16:23 | 20.08.13 г. 1
Българите са похарчили 65,5 млн. евро в чужбина с карти Visa за юни и юли

Българите са похарчили общо 65,5 милиона евро с банкови карти при пътувания в чужбина през месеците юни и юли, сочи проучване на банките.

Плащанията в търговски обекти извън страната с карти, издадени от родни финансови институции, се увеличават с 23% спрямо същия период на миналата година. Броят на транзакциите пък расте с 28% на годишна база.

Основните държави, в които българските картодържатели са правили своите покупки, са Великобритания, САЩ, Италия, Франция, Унгария, Германия, Гърция и Испания.

В същото време според проучване за средните доходи на пенсионерите се оказва, че в страните от Балканите те са по-ниски от средните за останалите граждани, като най-високи са в Хърватия (310 евро) и Черна гора (300 евро). В Босна и Херцеговина месечният им доход през януари 2013 г. е бил 171 евро, а в Сърбия – 219 евро.

Най-малко пари получават пенсионерите от Македония - 144 евро, сочат данни на Анадолската агенция.

В повечето европейски държави средните заплати и пенсии са до десет пъти по-големи в сравнение с балканските страни.

По данни на държавните институции средната заплата във Франция е 2041 евро, а средната пенсия – 1120 евро. В най-голямата европейска икономика, Германия, средните месечни доходи на служителите възлизат на 2234 евро, а средните доходи на пенсионерите около 1200 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
SeriousVassilis
преди 10 години
и съм сигурен че не са се страхували когато си използват картите в чужбина, за разлика от тук в България, където всеки дебне някого да го използва, измами или ОГРАБИ...България едно спокойно кътче !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още