IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед отново не даде ясен сигнал за прекратяването на стимулите

Мненията на американските централни банкери са твърде противоречиви, като нито една от позициите не взима превес

21:41 | 21.08.13 г. 2
Фед отново не даде ясен сигнал за прекратяването на стимулите

Членовете на Федералния резерв са съгласни с позицията на председателя на щатската централна банка Бен Бернанке, че подобряването на икономиката по-късно тази година ще позволи ограничаване на мащабната програма за изкупуване на активи. Това стана ясно след публикуването на протокола от последното заседание на банката от юли, пише MarketWatch.

Въпреки това централните банкери не дават ясен сигнал за това дали ограничаването на 85-милиардната месечна програма за изкупуване на ДЦК ще дойде през септември, октомври или декември – останалите три дати за заседания до края на 2013 г.

Съществуват известни сигнали, че ограничаването на програмата може да започне още през септември, но също така няма eдинен консенсус сред банкерите в подкрепа на този бърз.

Като цяло мненията на американските централни банкери са твърде противоречиви, като нито една от позициите не взима видим превес.

Някои от членовете на FOMC са на мнение, че "скоро може би ще дойде времето да известно забавяне" на темпото на изкупуване на активи. Други обаче запазват спокойствие и вяра в текущата политика на този етап. Като цяло сигналите са определяни от повечето световни медии като смесени.

Междувременно фондовите пазари отвъд Океана реагираха мигновено на публикуванто на протокола. Водещите индекси затвърдиха негативната си посока от началото на търговията днес, удължавайки допълнително загубите си. Щатският долар от своя страна обаче подобрява позициите си спрямо основните конкурентни валути.

По думите на Майкъл Хенсън, главен икономист за САЩ в Bank of America Merrill Lynch, пазарните участници като цяло очакват централната банка да намали стимулите с около 20 млрд. долара по време на своето заседание през септември.

След първоначалния смут в навечерието на заседанието си през юни Фед постепенно успокои обстановката. Официални изявления дадоха доста от членовете на щатската централна банка, с което върнаха постепенно спокойствието на фондовите пазари, които отчетоха сериозни спадове.

Като още един знак, че Фед обмисля ограничаване на стимулите може да се разглежда обсъждането на нов механизъм за организация на овърнайт репо лихвените проценти, който може да помогне на банката да изпълни своята стратегия за намаляване на изкупуването на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Те това го знаят...и за това печатницата никога няма да спре! Ще удължават агонията до безкрай! Умре ли илюзията за "американската мечта"- всичко свършва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 1
ABBA
преди 10 години
Спре ли зелената печатница - филма свършва и завесата пада. Аплодисменти!!!Главния злодей умира презрян от всички.Тарикатите по света ще изчезнат едва тогава, когато свършат будалите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още