IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи британски банки ще платят 1,3 млрд. паунда за неправомерни застраховки

Те ще трябва да компенсират своите клиенти, които са се сдобили със застраховки по кредитни карти, от които не са имали нужда

17:16 | 22.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Barclays&nbsp;ще трябва да плати най-много - 286 млн. паунда, защото притежава най-голям дял на пазара на кредитни карти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Barclays ще трябва да плати най-много - 286 млн. паунда, защото притежава най-голям дял на пазара на кредитни карти. Снимка: Ройтерс

Най-големите банки във Великобритания ще платят близо 1,3 млрд. паунда (2 млрд. долара) като компенсация на своите клиенти, защото са им продавали неправомерно застраховки по кредитните карти и застраховки срещу кражба на данни от банковите карти, предава Bloomberg.

Сред 13-те банки и компаниите, издаващи банкови карти, които следва да изплатят полагащите се обезщетения, са Barclays, Lloyds, HSBC, Royal Bank of Scotland, Capital One и MBNA.

През ноември регулаторните органи на Острова доказаха, че застрахователната компания CPP, с която работят банките, е надценила риска и последиците от кражбата на лични данни и не е съобщила на клиентите си, че ще им издава застраховка по банковите карти. Срещу нея гражданите можели да получат обезщетение в размер до 100 хил. паунда.

Компенсацията, която сега банките трябва да платят, се прибавя към сумата от 15,5 млрд. паунда. Толкова банките имат да връщат на своите клиенти, защото неправомерно са им продавали застраховки, касаещи разплащанията с карти.

„Вината на банките и компаниите, издаващи банкови карти, се явява в това, че те предлагаха продуктите на застрахователя CPP на своите клиенти. Поради тази причина и те трябва да понесат част от вината“, категоричен е финансовият регулатор на страната.

Близо 7 млн. клиенти, които са купили застраховката след 2005 г. ще могат да предявят претенции за възстановяване на премиите по застраховките, които са платили, заедно с лихва от 8%. Финансовите институции трябва да платят дължимите суми в началото на 2014 г.

Банките са продавали застраховките на СРР, замаскирани под имената на различни продукти - HSBC Card Guard, Barclays Cardholder Protection, NatWest Card Protection. Обикновената застраховка по банковите карти, сключена директно с CPP, струва около 30 паунда на година, а застраховката за защита на данните от картата – около 80 паунда, обясняват от регулатора.

„Barclays ще трябва да плати най-много от всички банки - 286 млн. паунда, защото притежава най-голям дял на пазара на кредитни карти“, обяснява Марк Фин, анализатор в Keefe Bruyette & Woods. „Общо Barclays, HSBC, RBS и Lloyds ще трябва да платят около 650 млн. паунда.“

Регулаторният орган пояснява, че клиентите на СРР първо ще трябва да дадат съгласието си компенсациите да им бъдат изплатени, да се сдобият със съдебно решение и чак след това да получат обезщетенията си. От СРР обясниха, че ще поемат компенсациите само на тези клиенти, на които са продали застраховките директно.

Днес по обяд на борсата в Лондон акциите на застрахователната компания СРР се сринаха с 26% при пазарна капитализация от около 28 млрд. паунда.

В отделни становища за случилото се RBS и Lloyds обясниха, че ще проведат разговори с СРР, за да намерят най-доброто решение за ощетените клиенти. От HSBC пък отказаха да коментират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Много хора се възползват от застраховките в УК неправомерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още