IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите на домакинствата с ръст от 8,8% в края на юли на годишна база

Кредитите за домакинствата и обслужващите ги нетърговски организации се понижават с 0,5%, а тези за нефинансовите предприятия се повишават с 1,4%

13:46 | 23.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Депозитите на домакинствата с ръст от 8,8% в края на юли на годишна база

Днес Българска народна банка публикува данните си за паричните, депозитните и кредитните показатели за месец към края на юли на 2013 г. Ето и какви са промените по компоненти както за депозитите, така и за кредитите.

От изнесените данни става ясно, че общата сума на депозитите на домакинствата, на нефинансовите и финансовите предприятия възлиза на 53,661 млрд. лв. Обемът на спестяванията нараства с 4,9% на годишна база.

Към края на юли 2013 г. депозитите на домакинствата и на нетърговските организации, обслужващи домакинствата, са се увеличили до 35,729 млрд. лв. Спестяванията бележат ръст от 8,8% на годишна база. Към края на юни заделените средства бяха 35,574 млрд. лв. - ръст от 155 млн. лв. за месец (или 0,4% в относително изражение).

Депозитите на нефинансовите предприятия са за 14,341 млрд. лв. и се покачват с 1,6% на годишна база. Средствата в банки на финансовите предприятия пък се понижават с 14,8% на годишна база. В края на юли те възлизат на 3,591 млрд. лв.

В края на юли 2013 г. общата сума на кредитите за неправителствения сектор в икономиката възлиза на 54,541 млрд. лв. Тя остава почти без промяна, защото за юни сумата бе подобна - 54,454 млрд. лв. На годишна база това означава ръст от 0,5%, а погледнато в по-общ план – свито кредитиране, което е характерно и за летните месеци, но трудно би се говорило за връзка между политическата обстановка и икономическата активност на фирмите и населението.

БНБ отдава изменението в размера на кредитите за неправителствения сектор на нетните продажби на кредити от Други парично-финансови институции.

Кредитите, получени от домакинствата и обслужващите ги нетърговски организации, са за 18,615 млрд. лв., като регистрират понижение с 0,5% на годишна база. Продължава тенденцията за намаление, след като през юни отпуснатите заеми отново спаднаха – с 0,9% на годишна база.

В края на отчетния месец жилищните кредити са 8,837 млрд. лв. и намаляват на годишна база с 0,2%. Потребителските кредити възлизат на 7,310 млрд. лв. и са с 0,4% по-малко спрямо кря на юли 2012 г. Данните по отделните видове кредити само потвърждават тенденцията.

През юли заемите за нефинансовите предприятия се повишават с 1,4% на годишна база и достигат 34,991 млрд. лв.

Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са 935,3 млн. лв. за същия период, като в сравнение с юли 2012 г. те намаляват с 10,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
M37Unseen
преди 10 години
Наистина лихвите в България са високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
Вече 5г. лихвите в България са високи заради картел. Ако креди се дават на 10%, а депозити са на 3% тогава 7% марж*40 млрд=3млрд и за 5 години са 15 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Орешарски, Калин Христов, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Анрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки (Уни, Райф, ДСК) като мафия. Те умишлено подготвиха кризата, като искаха да ме накиснат и мен докато работих в БНБ с контрол на съзнанието. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". Нали с Орешарски, Чобанов пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фонд. борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още