IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без хипермаркети в градските центрове през уикендите*?

БСП предлага големите търговски вериги в центъра да не работят в почивните дни, за да се стимулира бизнесът на малките квартални магазини

15:07 | 27.08.13 г. 62
Без хипермаркети в градските центрове през уикендите*?

Големите търговски вериги, разположени в централните части на градовете*, да не работят в събота и неделя, за да се стимулира оборотът на малките квартални магазини. Това е едно от предложенията, които ще залегнат в новия Закон за търговските вериги, обясни пред Investor.bg зам.- председателят на "Коалиция за България" Спас Панчев.

Той обясни, че в момента проектозаконът все още се разработва, но създателите му са се обединили около идеята, че големите вериги, разположени в централната част на градовете не трябва да работят през уикендите. „Според експерти е добре всички големи вериги да не работят в събота и неделя, но като цяло ние защитаваме предложението, касаещо тези в централната част на градовете“, обясни той.

"Наличието на тези големи търговски вериги съсипва бизнеса на малките квартални търговски обекти. В Европа всички големи магазини са в покрайнините на града и така не влияят на оборотите на тези в центъра“, допълни той.

Панчев посочи, че законопроекта вероятно ще бъде напълно готов през септември, а вносителите му се надяват да мине още през есенната сесия на Народното събрание.

По негови думи обаче предложенията за закона все още не са дискутирани с представители на веригите. В тази връзка той изрази опасенията си от вероятен бъдещ натиск от тяхна страна. „Вероятно ще има известен негативен отклик, ще има и натиск“, уточни той.

За и против предложението

„Това е практика навсякъде в Европа. Големите търговски вериги имат ограничение в работното си време и то не само в събота и неделя, но и през делничните дни. Подобна мярка за ограничение в работното време е въведена и по отношение на заведенията. В България съществува порочната практика някои заведения да отварят рано сутрин и да работят до късно вечер. В Европа където си закусил, образно казано, не можеш да вечеряш, защото съществува ограничение за часовия диапазон на работа". Така коментира предложението Мариана Кукушева, председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и член на Съюз "Произведено в България".

По нейни думи подобни мерки създават и ефективни условия за пазарна икономика, както и предпоставки за реално развитие на конкуренцията в стремеж да се ограничат монополите.

* Спас Панчев уточни пред Investor.bg, че най-вероятно предложението ще засяга идеалния център и то на територията на най-големите градове в страната. Все пак той допълни, че законът все още е в процес на писане и докато не бъде внесен в окончателния си вид е рано да се коментира в допълнителни детайли.

Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 23 rate down comment 0
Калоян
преди 10 години
След това заглушете радио Свободна Европа и въведете изходни визи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
А кой даде път на големите вериги да ни оковат във веригите си? Пак тия същите БлагоДетеЛи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Ха-ха, пак се правим на благодетели!Да, ако големите хипермаркети нямат оборот в тия дни, може и "да се съгласят", нали, в името на конкуренцията!!!Важното е, предложенията на БСпариТе да са от "сърце"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 10 години
Веско, прав е СС23 да ти дърпа ушите. Няма да шикалкавиш. Ще подкрепяш партията и ще си мълчиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 19 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Ще го видиш и още как. Това го е измислила работна група под ръководството на велики преподаватели (доценти) като Орешарски и Бобева. Смятай какво преподават ...Цирк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 3
space-man
преди 10 години
Чувам някакъв *** се дере по радиото, че в Кауфланд било много еФФтино и трябва да търчим на там да пазаруваме. Ще тръгвам, че като знам що еФФтин народ ще се събере големи опашки ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 32 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 10 години
Така малките магазини ще купуват стоки от хипермаркетите, а през почивните дни ще ни продават същите стоки с 30-40% надценка. Даже и да го направите аз няма да си купя нищо от тези кожодери. Ако ще да са преки наследници на хан Аспарух. Въобще не ме интересува техния бизнес, а преди всичко моите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 10 години
Шефе комунизма и забраните трябва си остане в миналато.Я си задай въпроса защо има хипермаркети и защо те са западни. Като нашият бизнес реши да направи нещо сериозно в това отношение всичко ще си остане в БГ, а и тези капитали щом са дошли в БГ представи си какво щеше да е без тях - научно-техническа ниво от някъде 80-те на миналят век :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
Момче младо, като чуя фразата "да се стимулира бизнеса" и ми се повръща!Идва времето на стимула...верно е - с дебелата тояга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 23
SS-23
преди 10 години
Без хипермаркети в градските центрове през уикендите*?=============================================Подкрепям!* Трябва да се пресече и износа на капитала печалбата на тия хипермаркети! Българите се оставят левчетата там, значи тези пари трябва да остават ТУК!* 60% от продуктите във веригите трябва да са от български производител!* Вдигане на митата за вносни чужди ГМО-***, с които ни заливат! Абе как може една слива да стои 2 месеца в хладилника и да не развали? А? *********************************************Тровят ни и си плащаме за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още