IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо вносните продукти у нас са по-евтини от родното производство?

Предпочитаме български храни, вносни облекла и стоки за бита, сочи изследване Gallup International

15:18 | 29.08.13 г. 14
Защо вносните продукти у нас са по-евтини от родното производство?

Нужни са не повече от няколко минути по-детайлно наблюдение между пъстрите щандове на всяка една голяма търговска верига, за да се забележи, че стоките с етикети от Германия, Франция, Дания и т.н., често са много по-евтини от произведените в България.

Отговор на въпроса защо вносните стоки имат по-ниски цени потърсихме от Лукан Луканов, председател на Съюз "Произведено в България", който днес представи данни от проучване на Gallup International.за нагласите на родните потребители към стоките, произведени у нас.

По думите на Луканов на този етап държавата не спонсорира по никакъв начин българските производители. Дори  пред тях има редица административни пречки, които допълнително ги спъват. Той допълни, че кредитите на земеделските производители се бавят също много. Освен това логистичните разходи, които родният бизнес заплаща са много по-високи, дори и от тези, които се заплащат в Румъния например, допълни той.

"И разбира се, не на последно място – липсата на конкурентна среда за българските стоки в големите търговски вериги спъва бизнеса", категоричен бе Луканов. По негови думи това са само някои от причините цената на родните стоки да е по-висока от тази на вносните.

"Ние не искаме директна намеса на държавата между стопанските взаимоотношения между търговските вериги и доставчиците им. Ние просто искаме предпоставки за конкурентна среда", уточни Луканов.

Същевременно резултатите от проучването на Gallup International показват, че българите предпочитат да купуват стоки родно производство и подкрепят всички мерки за неговото стимулиране. Близо 71% от анкетираните са категорични, че винаги търсят да си купят първо стока, произведена в България, и чак след това поглеждат за вносна.

С най-голям дял сред предпочитаните хранителни стоки са хлябът, хлебните изделия и млечните продукти - 91 на сто от анкетираните категорично залагат на българските. Следват ги плодовете и зеленчуците - 89 на сто, месото и колбасите - 86 на сто, лютениците и консервите - 75%, сладкарските изделия - 67%.

Тенденцията обаче се обръща при стоки като дрехи, облекла, обувки - 48 на сто предпочитат българските марки. При мебелите и обзавеждането този дял е  36 на сто, при козметиката - 28 на сто, а при битовата техника - 14%.

Бъдеще за малкия и среден бизнес

"Имам информацията, че скоро правителството на Пламен Орешарски ще заработи активно за внедряването на мерките по европейското споразумение Small Bussines Act,  с което ще започне да подпомага малкия и среден бизнес. Това ще е една от сигурните мерки, с които българските производители ще продължат да съществуват, въпреки големите търговски вериги", категоричен бе Луканов.

Припомняме, че европейският документ Small Bussines Аct дава разрешение на дадено национално правителство, без всякакви официални нотификации да субсидира и подпомага малкия и среден бизнес, с помощта на допълнително субсидиране, кредити, безвъзмездни средства, по-ниско ДДС и др.

"Този европейски документ бе подписан от общо 27 държави през 2008 г. с цел да се помогне за излизането на Европа от кризата. През 2008 г. европейските лидери осъзнаха, че единственият начин да се преодолее икономическата криза е да се заложи на малкия и среден бизнес, който е истинският двигател на икономиката на всяка една държава", обясни председателят на съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Това го разбирам, аз също съм производител. Аз предимно говорех за земеделците. На световно ниво нашите са поставени в поза партер. И на изток и на запад става въпрос за страшни дотации и облекчения. Да не говорим за тея квоти в ЕС, направени да облагодетелстват най-големи и мощни иконимики. Иначе и аз като теб не искам да ме подпомагат, а просто да не пречат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 3
Спящият бик
преди 10 години
Аз самият съм производител, но това не означава, че трябва да си затварям очите за фактите. Досега не съм искал държавата (данъкоплатците) да ми помагат срещу конкуренцията и все пак се справям. Търся причините в себе си и се стремя да се самоусъвършенствам непрекъснато, вместо да рева и упреквам системата за собствената си некадърност. Единственото, което искам от държавата, политиците и чиновниците, е да ми пречат по-малко с неадекватните си и абсурдни опити да регулират пазара и така да го изкривяват в полза на свързаните с тях бизнеси и лица. В което, определено, няма нищо ново, а е добре познатият лобизъм с корупционен привкус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Преди да задаваш тези глупави въпроси се поинтересувай кои дуржави на изток и дори на запад от нас подпомагат със закони, субсидии, евтини кредити и протекции своите производители. След това плюй по твоите производители от България и ги слгай на една равнина с другите. *** то не става само с ядене(потребление) трябва и акъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
Наивник
преди 10 години
Не би следвало да се дават някакви преференции за български производители. Всеки трябва да си намери мястото под слънцето или да напусне сцената. Политиците да нахранят прасето и да не пипат нищо. Какво се получава иначе, до вчера Миро кандардисваше веригите за ниски цени на някои стоки, днес другия *** ще ги затваря щото цените били ниски. Нека си влязат в ролята на държава при некоректни търговски практики и толкова. Промоции, са ли промоции или напротив???? Ниска цена, ами мамка му, видях хляб за 15 стотинки. Това трябва незабавно да се санкционира!!!! Злоупотреба с такси от страна на веригите. Не говоря за това да ги има или да ги няма. Говоря за събиране на такса за определен магазин и за липса на поръчки за него. Стриктен контрол на срокове на годност. Дългосрочност на договорите и невъзможност за едностранно прекратяване без вина на доставчика. В случай на прекратяване, да се връщат платените такси.Така, всеки доставчик ще си защитава договорните условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
Спящият бик
преди 10 години
Призиви от рода "Избери българското" са откровено популистки, манипулативни и лицемерни. Защо трябва да се подпомагат българските производители? Техните интереси съвпадат ли с интересите на българските потребители? А кои са повече - производителите или потребителите? Производителите коректни ли са към държавата или искат да прилапат още субсидии и пак да си останат в сивата икономика?Ако тръгнем по тази линия, защо не продължим нататък - избери областното, избери градското, избери селското, избери махленското, избери... своето. Ако ще се връщаме към затворено феодално стопанство - да стигнем до края.Не искат конкурентна среда производителите, а протекции. Аз пък искам да съм свободен да избирам конкурентната стока - тази с добро качество и ниска цена - независимо от кой край на света идва. Защото освен българин съм и гражданин на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 13
rover
преди 10 години
И какво значи често? В повечето случаи, понякога, отвреме-навреме?Few, a few, a lot of, well?Пълни безсмислици. И пак ли да пиша, че нас, българските производители, дето сега сме на две десетилетия най-много, ни хвърлиха срещу фамилии и корпорации на стотици години. За разкостване. И сме били некадърни. На форумните писачи ще кажа, че и най-долния български овчар го слагам по-горе от офисчийте, даващи акъл, а не произвели и един домат през окаяния си безсмислен живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 15
rover
преди 10 години
Няма смисъл да се подпомагат производителите. Тези пари могат да се дадат за по-смислени неща - на бедни и гладни безработни многодетни семейства и самотни майки от малцинствОТО, да се раздават на "програмисти" ( по разни програми от които няма практическа полза, но все пак хората вземат пари) и т.н.И кое произведено в европейските страни е по-евтино от нашето, бе нещастици!?Вчера в "една голяма верига" гледам бели тениски. Да четеш вестник през тях. Цена - 6,99. Пише на тях фрут ъв дъ луум, Мароко, че и още една европейска държава написали. Производител и вносител, ли, що ли...Менте отвсякъде, *** като месата, които ни продават. Без вкус, независимо дали е свинско, пилешко, домат.... Млякото им синьо, с трайност ДВЕ години. Сиренето ли им е по-добро и евтино, какво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 5
Crux
преди 10 години
Ако някой си мисли, че като се субсидира производството на даден продукт, то той ще стане по-евтин, жестоко се е излъгал. Просто в джобовете на производителя ще влизат повече пари - платени от данъкоплатците. Затова и всичките производители и предприемачи реват за държавно подпомагане - за да могат да печелят повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
sillyboy
преди 10 години
Като какъв е председателят на Съюз "Произведено в България", започвам да разбирам и защо родното прозивдоство е в такъв кюп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
StanimirS
преди 10 години
Верно общи приказки, колкото да се намира на работа "Той допълни, че кредитите на земеделските производители се бавят също много. Освен това логистичните разходи, които родният бизнес заплаща са много по-високи, дори и от тези, които се заплащат в Румъния например, допълни той."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още