IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията ще е длъжна да уведомява собствениците при отчуждаване на имоти?

Съобщаването на административните актове за отчуждаване на имоти и части от тях се предлага да става по реда на Административнопроцесуалния кодекс

10:24 | 04.09.13 г. 2
Администрацията ще е длъжна да уведомява собствениците при отчуждаване на имоти?

Собствениците на имоти, които са предвидени за отчуждаване заради изграждане на обекти от национално значение, ще бъдат уведомявани по реда, регламентиран в Административнопроцесуалния кодекс. Това предвиждат промени в Закона за държавната собственост, предложени от група депутати от ГЕРБ, във връзка с решението на Конституционния съд от средата на юли да обяви част от текстовете на закона, касаещи процедурите по отчуждаване, за противоконституционни.

Припомняме, че в началото на тази година омбудсманът Константин Пенчев сезира Конституционния съд за текстовете от законите за държавната и общинската собственост, регламентиращи сроковете за обжалване на принудителните отчуждения. Те предвиждаха сроковете за обжалване на принудително отчуждаване на имоти да започнат да текат от датата на обнародване на съответните актове в Държавен вестник, което означаваше, че собствениците трябва редовно да следят изданието, за да упражнят правото си на защита при принудително отчуждаване.

Административният орган нямаше и задължение да уведомява гражданите нито за намерението на държавата или общината да отчуждава имота, нито за акта на самото отчуждаване. Отделно в законите се допускаше че, правото на собственост може да бъде отнето и преди собственикът реално да е получил обезщетение за отчуждаването.

Депутатите предлагат собствениците на имоти, предвидени за отчуждаване, да бъдат уведомявани по реда, определен в чл. 61 от Административнопроцесуалния кодекс, който предвижда административните актове да бъдат съобщавани в тридневен срок след издаването им на всички заинтересовани лица – устно или писмено, по електронна поща, факс или с писмо. Ако обаче адресът на някое от заинтересованите лица не е известен или те не бъдат издирени, съобщението се предвижда да бъде публикувано в сайта на административния орган или на табло за обявления.

Същевременно се променят и сроковете за обжалване – те започват да текат от датата на съобщаването на административния акт за отчуждаване на имоти или части от имоти. Ако не са обжалвани и обезщетенията, свързани с отчуждаването, които са били изплатени на собствениците, актовете се предвижда да влизат в сила.

При въвеждането на инвеститора във владение на отчуждени имоти се предвижда да се съставя протокол в присъствието на представители на областния управител и на инвеститора, а когато става въпрос за земеделска земя или горска територия – и на земеделското министерство. Предлага се комисията да включва и независим оценител, вписан в Камарата на независимите оценители, в зависимост от предназначението на имота.

Собствениците на отчуждени имоти трябва да бъдат уведомявани за изготвянето на протокола най-късно 7 дни преди самия оглед от комисията, предвиждат още предложенията за промени в закона. Ако собственикът не се яви, огледът на имота може да бъде съставен, а копие от прокола се предвижда да му бъде връчен отново по реда на административния кодекс.

И с предложените промени обаче се допуска случай на предварително изпълнение на актове за отчуждаване на имоти. Това може да бъде решено от съда в случаите, в които подробният устройствен план на изграждания обект е влязъл в сила и е изплатено обезщетението на собствениците.

Инвеститорите пък се задължават да изплатят на собствениците обезщетение за пропуснати ползи за периода от по-ранното му въвеждане във владение до влизането в сила на решението за отчуждаване на съответния имот. То се предвижда да се изчислява на базата на арендно плащане за съответния период, наем или печалба, в зависимост от самия имот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
shonitou
преди 10 години
а дано, ама надали. засега единственият начин да разбереш, че са те прекарали е на случаен принцип когато отидеш в кадастъра за поредната скица и те ти кажач, че е трябвало всяка сутрин през последните 10 години да си минавал през витрината им, за да провериш дали случайно някой не ти е резнал нещо от имотеца. гадове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ами да, нормално е да дадът малко назаден /дори и според текущите изисквания на ЕС за обрат в кризата/, защото го докарахме до много по-зле и от Китай /не че посоката не е тази, но много бързаме все пак!/! Дори там не могат на сила да ти отчуждят имот... все още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още