IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов подход за привличане на туристи в зимните курорти

Кметове и хотелиери ще пътуват за лични срещи в южните ни съседки, за да рекламират предимствата на българските ски комплекси

15:08 | 08.09.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Нов подход за привличане на туристи в зимните курорти

Нов подход за привличане на чужди туристи в зимните ни курорти обмисля кабинетът, обяви вицепремиерът Даниела Бобева, след като заедно със заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев посети Пампорово, Смолян за срещи с представители на хотелиерския и туристически бизнес.

Бобева обеща активна държавна подкрепа по привличане на чужди туристи в южните ни зимни курорти, които по нейно мнение са най-перспективни за туристи от Гърция и Турция. Новата инициатива започва още през октомври, обеща вицепремиерът.

Залага се на изцяло нов „целеви подход“ – агитация на място. Става дума за делегация от представители на министерството, на туристическия бизнес и кметове, която да пътува до съседни ни държави и да осъществяват лични срещи. В групата, която ще промотира българския туризъм ще бъдат включени кметове от зимните курорти Банско, Чепеларе, Боровец, Пампорово, които са географски най-удобни за посетители от Турция и Гърция.

„Посещения на място в съседни държави, чрез които лично да убеждаваме туристите да посетят страната ни - там отиваме, таргетираме, каним да заповядат туристите. Там на място ще агитираме туристите да ги посетят, като посещението в двете страни ще бъде през октомври", обясни вицепремиерът.

„Личните срещи между бизнеса в различните страни е най-добрата комуникация“, твърди Благой Рагин от хотелиерската асоциация, който е сред инициаторите на идеята. Той съобщи, че българският бизнес от своя страна също е готов да посрещне турските и гръцките си колеги у нас, за да видят на място условията за туризъм, които предлагаме.

Рагин посочи, че засега съществена пречка пред турските туристи, желаещи да почиват у нас е липсата на многократни визи. В тази връзка Асоциацията е помолила вицепремиерът Бобева да лобира за уреждане на такива визи, защото това би отпушило пазара. „При такава възможност турските посетители ще влизат в България по три пъти годишно и само за няколко години броят им ще се удвои“, коментира Благой Рагин.

По последни данни на националната статистика почти 417 млн. евро са приходите на България от зимния туризъм за изминалия зимен сезон, което е с 4,9% повече от периода 2011-2012 година. Само от декември 2012 година до края на март 2013 година зимните ни курорти са посетени от 1 063 852 туристи. Това е 8,2% повече от предходния зимен сезон. Най-много са туристите от съседните държави - 211 494 гърци са посетили планинските ни курорти, румънците са били 161 684, а македонците - 129 476. Турците са на четвърто място със 104 375, но пък отчитат най-голям ръст - 60,5% в сравнение със зимата на 2012 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
crammer
преди 10 години
При тези климатични промени, да се разчита на това е безумие. Не е ясно дали до 10, 15 години въобще ще има сняг...да не говорим за милионите които ще го чакат да падне. Който е пътувал насам натам, е видял за какво става дума...погледнете ски лифтовете в ла пас (боливия), ледниците в патагония...или по-наблизо - шамони...леда вече го няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още