IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО пак занижи очакванията си за световната търговия

Протекционизмът е основният виновник за слабата световна търговия, според новия генерален директор на организацията Роберто Азеведо

08:47 | 07.09.13 г. 4
<p>
	Роберто Азеведо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Роберто Азеведо. Снимка: Ройтерс

Световната търговска организация (СТО) пак понижава прогнозите си за световната търговия през тази и следващата година, въпреки признаците за икономическо възстановяване. Това съобщи за CNBC новият генерален директор на организацията Роберто Азеведо.

Той посочи, че оценката на СТО за световната търговия ще бъде ревизирана до ръст от 2,5% за тази година и 4,5% за догодина. За сравнение, предишните прогнози на организацията бяха за ръст от съответно 3,3% и 5%.

Основната причина за по-слабите данни са протекционистичните мерки, налагани от държавите, поясни Азаведо. “Протекционизмът се засилва бавно, но уверено, прилага се под формата на различни мерки и става все по-съвършен, все по-комплексен и все по-труден за определяне”, коментира той.

“Вече не става дума за тарифи и за експортни субсидии, за неща, които са очевидни. Става въпрос за нови наредби и регулации, които намират ниши в “сивите” области на сегашните търговски споразумения”, допълва той.

Европейската комисия (ЕК) също призна тази седмица, че наблюдава засилване на протекционизма по света. От октомври 2008 г. досега се били представени над 700 нови ограничения пред търговията, като реално са въведени над 150 от тях, посочват от Брюксел, като допълват, че Русия е един от най-големите нарушители на споразуменията за свободна търговия.

Азеведо, който оглави организацията от 1 септември, омаловажи влиянието, което би имало евентуалното търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ. Политиците се надяват да успеят да приключат преговорите до края на 2014 г.

Междувременно Ройтерс съобщи, че Йемен вероятно ще се присъедини скоро към СТО към края на септември. В документ, с който агенцията разполага, се посочва, че членовете на организацията ще заседават на 26 септември, за да обсъдят финалните документи, необходими за присъединяването на страната. Окончателното споразумение с Йемен най-вероятно ще бъде разгледано през декември.

Йемен поиска да се присъедини към организацията през 2000 г. Страната се надява, че подобрените търговски взаимоотношения ще й помогнат да излезе от кризата, в която изпадна заради политическото напрежение, което я доведе на ръба на гражданската война.

Роберто Азеведо е първият латиноамериканец, оглавил СТО. Той обаче се изправя пред изключително тежка задача. Много анализатори определят избора му като победа на развиващите се страни в организацията, особено след като той надделя над мексиканеца Ерминио Бланко, който беше подкрепян от САЩ, Европейския съюз и останалите членки в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

ОИСР настоява членките на СТО да акцентира в програмата си върху улесняването на търговията, реформите на държавните предприятия и държавните поръчки, уреждането на правата върху интелектуалната собственост и въвеждането на стандарти за труда и околната среда. Развиващите се страни са силно чувствителни по тези въпроси, тъй като уреждането им изисква доста тежки и сложни промени в местните законодателства.

Тези промени освен това ще осигурят на развиващите се икономики по-лесен достъп до развиващите се пазари, особено в секторите, в които те имат сравнителни предимства. Това обаче представлява риск за местните доставчици и е разбираемо защо развиващите се икономики нямат особено желание да осъществят промените. Така основната задача на новия генерален директор е да върне диалога в СТО към конструктивизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Гледай сега - сам стигаш до извода на кой пречи и кой печели от дадено нещо и накрая призоваваш да се закрие от тези на които пречи в името на тези които печелят??? Как допускаш да стане това?Само леко да те поправя - не са милиардерите тези, дето ползват "тези инстанции" - те са им изпълнителите на тези от които зависят "неща"-та!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 10 години
СТО трябва да се закриеЗащоЗащото неможе да функционира в тази си форма Поради липсата на:- единна валута- единен пазар на трудаПри сегашните условия винаги хората ще са прецаканиСТО е от полза само на милиардерите - международни престъпнициза никой друг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Jorkata
преди 10 години
А най-лошото е, че всички вярват на тия анализи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Б'аси - все едно да вържа един хамстер и да му пусна 220В м/у предните и задните лапички, и да извикам 5 *** /пардон анализатора/ да му описват състоянието всяка минута и да предполагат аналитично какво го очаква следващата минута, въз основа на моментното му състояние... Това е света в момента с извратеното манипулиране на паричноТо предлагане! и ежемесечните анализи и очаквания за състоянието му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още