IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кърваво бъдеще очаква Сирия и след Асад?

Тъй като различните общности са ръководени чрез и стимулирани към насилие, едва ли страната скоро ще намери покой

11:51 | 09.09.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Противоречивостта на фигурата на Асад личи дори и по улиците на столицата на Сирия Дамаск. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Противоречивостта на фигурата на Асад личи дори и по улиците на столицата на Сирия Дамаск. Снимка: Ройтерс

С оглед на нарастващата перспектива коалиция от държави, водена от САЩ, да започне военни действия срещу режима на сирийския президент Башар Асад все по-важен става въпросът за бъдещето на страната. Как би изглеждала Сирия без кървав диктатор на власт? Експерти по сигурността предупреждават, че вероятността картината да не бъде никак розова е напълно реална.

В действителност продължаващото кърваво разслоение на сирийското общество води страната към ръба на ужасяваща жестокост. Още по-лошо – това може да доведе до дестабилизиране на целия близкоизточен регион. Възможността за подобно негативно развитие на сценария е напълно реална на фона на нестабилността на съседните на Сирия режими, част от които бяха отслабени от поредицата от социални бунтове, известни под по-общото название "Арабска пролет".

Режимът на Асад се оказа наистина кървав – повече от 100 000 убити, над 130 000 изчезнали или задържани, стотици хиляди ранени и около 3 млн. емигрирали за постоянно от страната от март 2011 г. насам, според най-актуалните към момента данни на Организацията на обединените нации (ООН), припомня WBP Online. Съществува ли обаче възможност отстраняването му от власт да донесе още по-големи кръвопролития? Причините за подобен сценарий могат да бъдат търсени в основната структура на сирийското общество и неговата история.

На първо място от историческа гледна точка сирийското общество е хетерогенно, с няколко различни религиозни групи и етнически малцинства, част от които имат многовековни повсеместни конфликти на интереси.

Първичното разделение се забелязва още с първия поглед към общественото разслоение. От едната страна стоят мнозинството сунити – около 74% от близо 23-милионното население на Сирия. На другия полюс пък са алауитите (приблизително 12% от общата популация), които до голяма степен формират политическия и военния елит на нацията. Сред другите малцинствени групи са друзите (около 4%), евреи и християни (10%).

Макар и с променлив успех, силната мултикултурна смес успява да съжителства сравнително мирно години наред въпреки използваните често брутални средства от авторитарния режим на семейство Асад, който доминира в страната от 1971 г. насам. 

Вижте коментар на редактора на Bloomberg Елиът Готкин!

Години наред политическият елит в Сирия е почти изцяло воден от мистична религиозна група, следваща каноните на шиитския ислям. Въпреки това алауитите не са били доминираща сила в страната винаги - в действителност от историческа гледна точка те по-скоро могат да бъдат класифицирани като най-бедната, най-презираната и най-малко образованата част от обществото.

По време на френския мандат между двете световни войни алауитите са били избрани да служат в армията и в обществените ведомства. Решението на френските колонисти никак не е било случайно – те са търсили противовес на силните както от финансово, така и от политическо естество сунитски фамилии.

Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 1
Jay Gould
преди 10 години
Западна Европа и САЩ основните губещи в Сирия http://borsi.blog.bg/***/2013/09/09/zapadna-evropa-i-sasht-osnovnite-gubeshti-v-siriia.1146982
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Смятам, перфектен пример за "свободата и независимостта на медиите" и "плурализма", но това едва ли изненадва някой, по интересно (лично на мене) ми е, как изглежда в главите на хората, този еднополюсен свят който ни готвят ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 2
dakl
преди 10 години
Преди два три дни , неизвестно как , се промъкна на екрана на българската телевизия през цензурата , кратко интервю на бежанка от Сирия учитеулка по професия. На услужливия въпрос на журналиста на БТ от рода на колко години е продължила стогодишната война или нали за всичко е виновен диктаторът Башар Асад жената каза приблизително следното: не е така , сега в Сирия ежедневно пристигат от другите страни хиляди въоръжени до зъби хора те рушат и избиват наред...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Много по-лошо - Либия 2!Някой скоро чел ли е нещо, гледал ли е нещо за Либия по т. н. световни медии, които имат задачата да моделират мнеието на бройлерите? Няма и да видите - това, което става в Либия не става нито за описване, нито за показване!Както и в Ирак, и в Либия целта е постигната: нито Саддам, нито Кадафи заплашват долара като разплащателно средство при търговията с петрол! Като бонус - контрол над доста богатите залежи...И в Сирия целта е да се отцепи едно парче в северните провинции, контролирано от стипендиантите на Катар и СА - ***-меч на исляма, за да може да мине тръбата с катарски газ до Средиземно море. Останалото си е "вътрешна работа" на "свободния сирийски народ" и управлението, което демократично ще си избере... хехеНо това, при положение, че "освобождаването и демократизирането" премине по безпроблемния иракско-либийски сценарий. В Сирия обаче нещата не са така прости, видно от последните събития... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Нали и в Ирак имаше химическо... после не намериха...Вчера гледах едни гадости в нета, които се твърди, че са извършени от противници на Асад... Сбъркана работа, явно няма невинни в ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Точно това имах предвид: 1. Не съм толкова наивен да смятам, че Асад е докарал земния рай за сирийците, но изброените в цитата жертви и последици, са пряко следствие от инспирирания и подкрепян от вън въоръжен конфликт.2. Сценария за бъдещето на Сирия, струва ми се е един: Ирак 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Всяко конкретно управление /режим/ си има недостатъци, но нова което ги "чака", ще е с много повече от настоящото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
"Режимът на Асад се оказа наистина кървав повече от 100 000 убити, над 130 000 изчезнали или задържани, стотици хиляди ранени и около 3 млн. емигрирали за постоянно от страната от март 2011 г. "------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Доста манипулативно твърдение, защото това ,по скоро е резултата от милитаризарния конфликт на сирийска територия, активно подкрепян и инспириран от външни фактори, а не пряко следствие от съществуването на "режима". Иначе за сценария по който ще продължи живота там имаме кристално ясен пример: Ирак - цяло десетилетие на разруха, човешко страдание и безвластие... много тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още