IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборът на Обама: Сирия или Съмърс

Ако президентът упражни влиянието си за нанасяне на военен удар, може да не му останат възможности за натиск при избора за председател на Фед

10:37 | 10.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Изборът на Обама: Сирия или Съмърс

Трудностите, с които се сблъска президентът на САЩ Барак Обама, убеждавайки Конгреса на страната да одобри нанасянето на военен удар срещу Сирия, може да направят по-трудно издигането на Лорънс Съмърс за следващ председател на Федералния резерв на САЩ, твърдят от руското издание Вести.

Мнозина смятат Съмърс за основен кандидат за поста, който ще бъде освободен от Бен Бернанке през януари. Въпреки това редица либерални сенатори от Демократическата партия биха искали на мястото да бъде назначена настоящият заместник-председател на Фед Джанет Йелън.

Ако обаче Обама използва политическото си влияние, за да получи подкрепа за военен удар по Сирия (което изглежда твърде вероятно), то може да остане без достатъчно възможности за запазване на натиска върху законодателите за утвърждаването на Съмърс при гласуването в Сената – горната камара на американския Конгрес.

Освен това на Обама предстои да се пребори и за постигането на споразумение за повишаване на тавана на дълга на САЩ, което също се усложнява от дебатите около положението в Сирия.

Трябва да се отбележи, че броят на привържениците на Йелън е доста голям, а 20 сенатори от Демократическата партия подписаха писмо с призив към президента на САЩ да посочи именно нея като свой кандидат за председателския пост във Фед. Тя би могла да стане и първата жена, оглавила централната банка на САЩ.

Очаква се Обама да обяви своя избор до края на месеца, а времето го притиска. Сенатът пък разполага само със 72 планирани дни за заседания до изтичането на пълномощията на Бернанке, сред които и времето около коледните празници, което законодателите предпочитат да прекарат вкъщи.

Вече се знае, че срещу кандидатурата на Съмърс са се обявили най-малко трима демократи. В комисията за определяне на избора Демократическата партия разполага с мнозинство от едва двама души, което значи, че ако тримата гласуват против, Съмърс не може да получи одобрението на Сената без подкрепа от страна на републиканците.

Досега представители на Републиканската партия не са обявили публично подкрепата си за нито един от кандидатите за поста.

Макар в момента Йелън да не е смятана за фаворит, Съмърс има доста тесни връзки с компании от Уолстрийт, което може да се окаже пречка за избирането му.

Нещо повече – повечето компании на борсата смятат, че Обама трябва да предпочете Йелън като наследник на Бернанке. Резултатът не бива да учудва, тъй като ако Йелън олицетворява приемствеността в настоящата разхлабена монетарна политика, то Съмърс би могъл да поднесе някои изненади. Той например не вярва в ефективността на количествените улеснения.

Освен това историята сочи, че за председател на Фед все още не е бил назначавана външна за институцията личност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
ХА-ХА-ХА...,- ВЕЧЕ ВСИЧКИ ЗНАЯТ, ЧЕ ВИНОВНИ СА БАНДИТИТЕ ОТ АЛ,КАЙДА... ПРИЗНАХА СИ!!!- "И...КВО ЧЕ ПРАЙМ СЕГА, НАЧИ"...".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още