IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЮНЕСКО и ЕК няма да търпят ново застрояване на Пирин

Възможно е пак да започне наказателна процедура срещу България заради застрояването в природния парк, твърдят от WWF

11:14 | 11.09.13 г. 2
ЮНЕСКО и ЕК няма да търпят ново застрояване на Пирин

ЮНЕСКО, Еврокомисията и много от жителите на Банско няма да търпят ново застрояване на Пирин. Това каза Александър Дунчев от WWF пред БНР по повод намеренията на екоминистерството да актуализира Плана за управление на природния парк заради строителството на втори лифт. 

Преди дни вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев съобщиха, че държавата подкрепя изграждането на втори кабинков лифт в Банско, защото България има възможност да посрещне четири пъти повече туристи в ски курортите ни – до 1,5 млн. на година.

Екоминистърът Искра Михайлова каза вчера, че за да се строи втори лифт, проектът трябва да бъде заложен в новия План за управление на Национален парк Пирин или да бъде актуализиран съществуващият план.

"Тази вратичка е изключително опасна – нарушават се закони, тъй като решението, което правителството всеки момент иска да вземе за промяна на Плана на парк "Пирин", не е подкрепено с екологична оценка. Ще бъдат нарушени европейските директиви и българските закони и ще последва нова наказателна процедура от страна на Брюксел, подобна на тази, която инициира тройната коалиция през 2007 г"., каза Дунчев.

С подкрепата си за втори лифт над Банско правителството показва, че е "изцяло зависимо от олигарсите", смята той.

Дунчев подчерта, че има поредна заплаха Пирин да бъде изключен от списъка на ЮНЕСКО.

Всяко правителство, което е скочило срещу обществения интерес за опазването на национален парк "Пирин", бързо е паднало или не е спечелило следващите избори. Вероятно ще има протести, заяви природозащитникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Maria Hristova
преди 10 години
Само, където изпълнителният директор на Юнеско е казал, че може да се строи вътре в ски зоната. Чудя се защо лъжат най-нагло по този начин? А сетих се,... защото псевдо екоозите по принцип си лъжат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Парижкия клуб или Венецианската комисия? - са му наредили на ЕК...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още