IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подем очаква пазарите, след като Лари Съмърс се отказа от битката за Фед

Новият фаворит за наследник на Бернанке Джанет Йелън не е привърженик на затягането на паричната политика

11:05 | 16.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Твърд фаворит за поста председател на Фед сега вече е Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Твърд фаворит за поста председател на Фед сега вече е Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Американските борсови фючърси нараснаха, а лихвените проценти спаднаха, след като Лари Съмърс обяви, че се отказва от поста председател на Федералния резерв, пише CNBC.

Инвеститорите вярваха, че той ще бъде наследникът на Бен Бернанке, чийто мандат изтича през януари 2014 г. Те смятаха, че Съмърс ще бъде по-голям привърженик на затягането на монетарната политика, в сравнение с другите кандидати, които участват в надпреварата.

Фючърсите на Dow Jones нараснаха с повече от 150 пункта в търговията в неделя, когато бившият секретар на Министерството на финансите обяви отказа си. Фючърсите върху 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се покачиха с повече от пункт – индикация за рязък спад в доходността. Доларът поевтиня спрямо йената и еврото.

„Пазарите наистина очакваха назначението на Съмърс“, коментира брокерът Дейв Луц. „Лихвените проценти ще се разклатят, защото евентуалните наследници Дейвид Кон или Джанет Йелън са по-миролюбиво настроени.“

Лари Съмърс вече се оттегли и за пазарите сега е много важно да чуят позицията на двамата кандидати относно курса на програмата за количествените улеснения на Фед, която държи лихвените проценти близко до нулата вече няколко години, повишавайки по този начин апетита към рисковите активи.

Те трябва да изразят мнението си бързо, защото в сряда се очаква сегашният председател на Фед Бен Бернанке да обяви намаляването на размера на третата по ред порция количествени улеснения след началото на кризата. Инвеститорите вече залагат, че, ако Джанет Йелън заеме поста на Бернанке, тя ще промени курса на програмата за количествени улеснения.

„Анализирах несигурността и колебливостта върху доходността по 10-годишните ДЦК, ако Съмърс бе заел длъжността. Тя щеше да скочи до 3,25%, докато при Йелън тя би била 2,85%“, коментира директорът на валутната търговия в UBS Пол Ричърдс. „Намаляването на количествените улеснения си има цена, а Съмърс - не. В сряда Фед предвижда изтъняване на програмата си. Пазарът приема това като облекчение на фона на темата за новия наследник на Бернанке.“

В края на миналата седмица заради по-добрите икономически данни доходността по 10-годишните ДЦК достигна 3-годишен връх, изкачвайки се до 3 на сто. Тогава категорично Лари Съмърс водеше в надпреварата за председател на Фед.

„Предстои бичи пазар за облигациите и мечи пазар за долара“, коментира анализаторът Денис Гартмън, който категорично смята, че Джанет Йелън сега е основният кандидат.

Коментар на портфолио мениджъра в Eaton Vance Ерик Стайн за Bloomberg вижте във видео файла!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 10 години
И така до края на света или на хегемонията на долара. Не могат да се откажат от количествените улеснения и никога няма да се появят условия за това, а кой печели от пускането на слухове?Финансовата система на света е една некачествена невронна мрежа, която преработва зле информацията и взема погрешни решения защото единственият критерий е печалбата сега и веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още