IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Христова: Вноските покриват едва 40% от необходимото за пенсиите

"Основният проблем е демографската ситуация – ниска раждаемост, висока смъртност и висока миграция“, казва бившият социален министър

20:02 | 18.09.13 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Христина Христова, <em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Христина Христова, Снимка: Bulgaria On Air

„Не може да се говори за почивка в пенсионната реформа, но мисля, че можем да си позволим да спрем за малко, за да се направи задълбочен анализ и да се стигне до обществен и политически консенсус“, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият социален министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Христина Христова.

По думите й основният проблем е  демографската ситуация и „трите й много тежки показатели – ниска раждаемост, висока смъртност и висока миграция“.

„Тези, които трябва да внасят осигурителните вноски, напускат страната. Осигурителният принцип отдавна не действа – всичко, което внасяме този месец, трябва да стига за пенсиите за другия месец. В момента те покриват едва 40% от необходимото, а останалите 60% идват от държавата“, каза Христова.

Тя посочи, че осигурителният принос за повече от 0,5 млн. души, взимащи пенсия, не стига да покрие минималната пенсия и държавата се е заела да покрива остатъка. Според нея обаче това не е редно и ако някой е получавал по-малко и недостатъчно пари, то трябва да премине в другата графа, за която се грижи държавата – социално слабите.

„Пенсионната система е прекалено натоварена“, категорична е Христова. По думите й се поражда несправедливост спрямо останалите работещи българи с факта, че държавата плаща осигуровките на държавните служите, а и че те са ниски.

„Пенсионната реформа трябва да бъде разделена на две части – едната трябва да се погрижи за хората, които взимат пенсии сега, а другата трябва да се съсредоточи върху бъдещите пенсионери“, смята бившият социален министър.

„Швейцарското правило не трябваше да бъде премахвано от бившия финансов министър Симеон Дянков – всяка година пенсиите се индексират с 50% от ръста на цените и 50% от ръста на осигурителния доход – това правило съдържа справедливост“, категорична е Христова.

„Нищо не успя да направи т. нар. пенсионна реформа – не беше стабилизиран пенсионният фонд. Изправени сме пред сериозен провал пред тази финансова система“, коментира от своя страна Минчо Коралски, социален министър в кабинета на Жан Виденов.

„Резултатът от тази реформа е, че сега никой не знае колко пари ще взима и кога ще започне да ги взима“, посочи той.

Вижте целия разговор във видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
eldred
преди 10 години
Колко по-рано се пенсионират учителите, че не разбрах? То е хубаво поне малко да проверяваш информацията преди да пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
stefanova
преди 10 години
ЗА 24 Г.НЯМАШЕ ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ,ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ ЗА РЕВИЗИЯ *** КАТЕГОРИИТЕ ТРУД С ПО-РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ!!!!!!!!!ТАМ СЕ КРИЯТ ГОЛЕМИ РЕЗЕРВИ,ЗАЩОТО ТЕЗИ ПРАВА НЕ СА НАУЧНО ДОКАЗАНИ ,А ПРИВИЛЕГИИ ОБЛЕ4ЕНИ В ЗАКОНИ!!!! ДА СЕ КАЖЕ НА ОБЩЕСТВОТО ЯСНО ЧЕ ПОЖАРНИКАРИ,ЖЕПЕЙЦИ,СЪДИИ,ПРУКУРОРИ,УЧИТЕЛИ,ПОЛИЦАИ И ТО НЕ НА РИСКОВИ ПОЗИЦИИ,ВОЕННИ СЕ ПЕНСИОНИРАТ ЗНА4ИТЕЛНО ПО- РАНО ,А СЕ УЕЛИ4АВА ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ НА 3 КАТЕГОРИЯ ТРУД!!!!!!!! КАТО СМЕ ЗЛЕ ВСИ4КИ ЩЕ ДЪРПАМЕ КОЛАТА,А НЕ САМО НЯКОИ./БАЛАМИТЕ/?!..............ЩЕ СЕ УВЕЛИ4И РАЖДАЕМОСТТА НА БЪЛГАРКАТА ,АКО СЕ ОБВЪРЖЕ ВЪЗРАСТТА И НА ПЕНСИОНИРАНЕ С БРОЯ НА РОДЕНИ И ОБРАЗОВАНИ ПОНЕ СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ДЕЦА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
vsp7
преди 10 години
"Стимулирайте българките да раждат деца"___КАК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 0
tany2
преди 10 години
Император е дал точен коментар . Подкрепям казаното . Стига с тези помощи за ромите ! Икономически слаба държава се прави на социална . Стимулирайте българките да раждат деца , и направете усилия да задържите младото поколение в България . След 10-15 години , няма да има кой да вняся осигуровки и данъци . Българската нация изчезва !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
vsp7
преди 10 години
Първо:"Дали защото "държавата" на практика не позволява на хората да създават деца"После:"Колко ни струва издръжката на горепосочените ромове? Не е ли факт, че с тия пари заплатите на ВСИЧКИ пенсионери могат да се повишат с около 130 лв?"та излиза че държавата не стимулира раждаемостта, защото дава на ромите вместо на пенсионерите?а нещата са по-прости: намираш си жена, правите 2 деца, трябва да си намериш работа за да изкарваш мин. 1600 лв на месец (това е преди децата), Меси се кани да бие дузпа а в същото време дъщеряти иска да и четеш за лека нощ= напъваш се и игнорираш Меси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Minavast
преди 10 години
Rumen221 " затова работещите гражданите сме се обединили (съгласно Чл.12 от К-ята) в чиста Солидарна пенсионна система".........................Това,че част от гражданите са избрали сдружението Ви, е в рамките на Конституцията.Но да "кооптирате" всички си е копиране на ранния Мусолини.Изповядвате ли националсоциялизма като патерица на капитала? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
ops
преди 10 години
Ами тая "чиста солидарна система" обслужва само пенсионерите и интересите на политиците които така печелят гласове - с популизъм - който е по убедителен в това че ще вдигне пенсиите печели.Затова при положение че демографски е ясно какво следва, ясно е и децата ни какво ги чака то други опции освен терминал 1 няма засега; няма и средсрочен план
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 11
rumen221
преди 10 години
ДЪРЖАВАТА, ТОВА НЕ СА САМО РАБОТЕЩИТЕ!!!1. В Конституцията няма разпоредба регламентираща пенсии за ТРУД, затова работещите гражданите сме се обединили (съгласно Чл.12 от К-ята) в чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капиталова система Сребърен фонд(За сега обаче инвестиран в чужбина)- ТОВА Е ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ ДНЕС, ЗА РАБОТИЛИТЕ ВЧЕРА И ТРЯБВА ДА СЕ РЕГЛАМЕНТИРА В ОТДЕЛЕН ЗАКОН, А НЕ В закона за държавните подаяния - КСО!- ПЕНСИЯТА ЗА ТРУД Е ЗАМЕСТВАЩ ДОХОД, А НЕ СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
ops
преди 10 години
Е как да искам да си плащам осигуровките и как да искам да остана в тази държава след като дойре ред аз да се пенсионирам в България ще са останали повече роми и ниско квалифицирани кадри? Те ли ще ми плащат пенсията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
rumen221
преди 10 години
Христинче,ИМА ПАРИ И ЗА БЮДЖЕТА И ЗА ЗАПЛАТИ, ПЕНСИИ, ЗДРАВЕ1. Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските2. БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи 20%3. Събраният Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда, значи декларираната печалбата е 22 милиарда (истинската е по-голяма, около 35 милиарда), а съгласно Чл.60 от Конституцията ни таваните за осигуряване и облагане са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!- Целият бюджет на държавата е 24 милиарда! - Следователно, печалбите от ТРУД у нас, са фантастично високи, дори за представите на АмериканцитеПомоли Орешарски да:1. Обяви Криза и шокова Либерализация в енергетиката2. Замени Данък лихва с Данък банковите транзакции3. Качи Корп. данък на 20% и махни 169-те преференции4. Махни "тавана" на Осигуровките, извади Пенсиите от КСО, 0% вноски за "частни" пенсии, а инвалидните да се плащат от Здравните вноски5. Качи МРЗ на соц. мин. 566лв. (на 3 мес. с по 20лв)6. Връщай на хората ДДС за лечение, лекарства и храна7. До пълнолетие на децата свободи родителите от ДОД и спри Педофилията, чрез даване на "майчински" на деца до 18г- Така ще има ред и още поне... 3 милиарда за харчене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още