IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненада: Фед запазва хлабавата си парична политика*

Банката все пак отчита постепенно подобрение в икономиката през изминалата година

21:13 | 18.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изненада: Фед запазва хлабавата си парична политика*

Изненада след края на срещата на банкерите, представители на Фед, която се състоя във вторник и сряда. Американският Федерален резерв ще запази активна и непроменена по размер месечната си програма за изкупуване на активи, или т.нар. QE3, известни като третите по ред количествени улеснения от началото на финансовата криза, отлагайки окончателното решение за постепенно намаляване за по-късен етап през годината. С гласуване и 9 на 1 гласа Фед реши да продължи да купува държавни ценни книжа и ипотечни облигации за по 85 млрд. долара на месец, предаде MarketWatch.

Федералният резерв заяви, че ще изчака появата на „повече доказателства, че напредъкът ще се запази", преди да започне да съкращава програмата за закупуване на активи. Този ход изненада анкетираните от MarketWatch икономисти, които очакваха „малък спад" в диапазона от 10 млрд. до 20 млрд. долара. 

В своето изявление Федералният резерв се опита да успокои инвеститорите, като отбелязва постепенно подобрение в икономиката през изминалата година. Банката заяви, че все още вярва, че растежът на икономиката ще се ускори в близко бъдеще.

Федералният резерв не счита икономиката за все още достатъчно силна, за да успее да се справи сама без парични инжекции в същата доза. Но Фед ще продължи да поддържа ултраниския лихвен процент до 0,25% дотогава, докато нивото на безработицата остане над 6,5%. През август тя бе в размер на 7,3%. В становището на дванадесет от 17-те централни банкери за най-подходящото време за намаляване на програмата се счита 2015 г. 

Същевременно Федералният резерв намали прогнозата си за растеж на икономиката на САЩ за трети път тази година, заявявайки, че икономиката вероятно ще разшири с между 2% до 2,3% през 2013 г., заменяйки първоначалната прогноза за ръст между 2,3% до 2,8%.

До 2016 г. централната банка прогнозира растеж на американската икономика в рамките на 2,5% до 3,3%, което ще доведе до покачване на лихвените проценти от нула до средно ниво от около 2,25%.

Централната банка също така ревизира прогнозата си за растежа за 2014 г. и съхрани своята оценка за 2015 г., до голяма степен непокътната. Инфлацията, измерена чрез индекса PCE, не се очаква да надхвърли 2% в продължение на най-малко следващите четири години. Федералният резерв прогнозира, че инфлацията няма да е по-висока от 1,2% през 2013 г., достигайки равнище между 1,7% до 2% до 2016 г.

Равнището на безработица се очаква да спадне до 7,1% в края на 2013 г., до 6,4% през 2014 г., до 5,9% през 2015 г. и до 5,4% през 2016 г.  

На Wall Street решенията на Фед се приемат с ентусиазъм. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се приближава към своя исторически максимум, докато S&P 500 дори се изкачи до нов рекорд. На облигационния пазар курсовете също се повишават, като доходността по десетгодишните книжа намалява с около 10 базисни пункта до 2,75%.

Цената на златото се движи бързо нагоре заради възраждащите се инфлационни очаквания. Цената на тройунция скочи до 1345 долара, след като временно бе паднала под 1 300 долара. 

*Актуализирано в 21,40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Веднъж започнало QE няма спиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още