IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива

Таванът на пенсиите трябва да падне, търсим решение за кои, каза министърът на труда

10:12 | 20.09.13 г. 16
Адемов: Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива

Повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива. Това заяви в интервю за БНТ министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Той не даде конкретни отговори за предстоящата нова пенсионна реформа – нито с колко ще се увеличава възрастта, нито от кога. Не даде конкретен отговор и за осигурителния стаж и други параметри, които вълнуват хората в предпенсионна възраст, но беше категоричен, че с оглед на демографската картина и перспективите пред пазара на труда пенсионната възраст в България няма как да не бъде увеличена в бъдеще.

Адемов посочи, че Консултативният съвет към социалното министерство все още е в процес на обсъждане на оптималния вариант за пенсионната възраст и тавана за размера на пенсиите.

По негово мнение таванът на пенсиите трябва да падне, но най-големият въпрос е как да се намери „най-малко несправедливото решение“ при тази стъпка. Във всички случаи, според Адемов, не е възможно да отпадне горният праг за всички пенсии, защото това ще натовари много системата. Министърът изказа опасение, че ако падне таванът за всички пенсионери, някои ще трябва да получават пенсии от по 10 хиляди лева.

Препоръките на експерти в социалната сфера също са за увеличаване на възрастта за пенсиониране или поне да се помисли в посока обвързване на възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живота.

Да се увеличи възрастта за пенсиониране над 65 години е и препоръка, направена към страната ни в доклад на Световната банка за демографската картина у нас, който ще бъде официално представен пред журналисти днес.

Припомняме, че кабинетът планира на този етап замразяване на възрастта за пенсиониране, но е с разбиране, че мярката е временна, по мнение на икономисти.

На въпрос за бюджета на Националния осигурителен институт министърът коментира, че той не е застрашен и всички социални плащания до края на годината са гарантирани. Той не изключи най-бедните пенсионери да получат коледна добавка в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 22 rate down comment 3
data
преди 10 години
Ако програмата за вдигане на възрастта не бъде обвързана с мощна подкрепа за самонаетите ( семейните фирми ) всичко ще бъде обречено на провал .п.п.И по времето на соца пенсиите не бяха големи но много голям процент от възрастните живееха на село и чрез личното си стопанство оцеляваха .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
На надяващите се да доживеят до пенсия - на слука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 2
индианеца
преди 10 години
Как да падне таванът на пенсиите, след като от осигуровки се съберат само 40% от парите за пенсии ? Трябва да вдигнеш и без това високите осигуровки двойно, че да балансираш системата, Асанье. И тогава събираемостта ще клони към абсолютната 0 (ЗЕРО). Редно е да се каже на хората, че пари НЯМА и сегашните пенсии ще са ниски, а след 20 години още по-ниски или направо няма да ги има !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 54 rate down comment 2
Императорът
преди 10 години
Eдиният ще катери, другият ще върти - де ще ходят ???Нали важното е Ушев да се пенсионира на 45 след като 20 години е трупал безполезна сланина, а Хъхрю цял живот да работи безработен и да си живее сладко на наш гръб !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 4
MarkoM
преди 10 години
Много мие интересно, тези дето предлагат вдигането на пенсионата възраст как го виждат това, например един строителен работник на 67 години да се катери по скелето на сграда или един шофьор на автобус на 67 да върти по 8 часа в града???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още