IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Сингапур финализираха преговорите по търговското споразумение

Нужно е още официалното одобрение на властите в Сингапур, на 28-те държави от ЕС и на ЕП, което се очаква да приключи към края на 2014 и началото на 2015 г.

12:50 | 20.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС и Сингапур финализираха преговорите по търговското споразумение

Европейският съюз (ЕС) и Сингапур финализираха детайлите по едно от най-сложните търговски споразумения в света – пакт, който ЕС определя като трамплин към по-широки търговски взаимоотношения с развиващите се икономики в Югоизточна Азия, предаде Ройтерс.

От Брюксел се надяват, че новото споразумение ще отвори широко вратите за сделка и с останалите държави-членки на Асоциацията на югоизточните азиатски нации (Association of Southeast Asian Nations – ASEAN).

„В дългосрочен план бихме искали да постигнем споразумение, което да обхване всички 600 млн. потребители в държавите от ASEAN, както и с други азиатски страни“, коментира Рупърт Шлегелмилх, който водеше преговорите за пакта със Сингапур.

Споразумението обаче трябва да получи официалното одобрение на властите в Сингапур, на 28-те държави от ЕС и Европейския парламент, преди да влезе в сила. Очаква се цялата процедура да приключи към края на 2014 и началото на 2015 г.

Населението на Сингапур е само 5 млн. души, но сформира около една трета от търговията между ЕС и ASEAN и повече от 60% от инвестициите между двата региона, както и е дом на над 9 хил. европейски компании.

Сингапур е един от най-големите световни петролни центрове, където оперират водещи компании от бранша. Очаква се благодарение на споразумението да се засили износът на петролни продукти от Сингапур към ЕС заради редуцираните такси, стига обаче рафинериите да покрият изискванията.

Споразумението ще улесни експанзията на европейските банки и застрахователи, които оперират в Сингапур. С най-голям потенциал за развитие е търговската мрежа на финансовите институции.

В споразумението се гарантира и по-добра защита на специфичните за различни региони храни. Сингапурски деликатеси ще могат да се внасят в ЕС без да им се налагат такси, но при годишна квота. Договорката важи и за традиционни европейски храни.

ЕС и ASEAN започнаха да преговарят за свободна търговия през 2007 г., но преди 2 години прекратиха разговорите, тъй като Брюксел реши, че ще преговаря с отделни членове на оргаризацията. В напреднала фаза са разговорите с Малайзия и Виетнам, а през март започнаха преговори и с Тайланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още