IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Станчев: АЕЦ „Белене“ е виновникът за състоянието на българската енергетика

"Риск инженеринг не може да бъде обвинявана, след като договорът има толкова страни, включително държавата", коментира експертът

20:37 | 22.09.13 г. 15
К. Станчев: АЕЦ „Белене“ е виновникът за състоянието на българската енергетика

Заради АЕЦ „Белене“ се затварят блокове в АЕЦ „Козлодуй“, Националната електрическа компания влошава положението си, създаде се Българският енергиен холдинг и заради този проект през седмицата имаше странен политически живот. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Красен Станчев, доцент и преподавател в СУ Св. Климент Охридски и член на УС на ИПИ.

Той посочи, че „Риск инженеринг“, чиито офиси бяха обискирани в съвместна операция на прокуратурата, ДАНС и МВР за изземане на документи за извършени консултантски услуги за „Белене“, не може да бъде обвинявана в каквото и да било, защото в договора участват няколко страни, включително държавата.

„Странно е поведението на енергийния министър Драгомир Стойнев, който казва, че цената на  тока няма да се увеличи, както и на министър-председателя Пламен Орешарски, който обяви, че задълженията в енергетиката са 5 млрд. лева. Трябва да се знае, че там не са включени загубите от „Белене“, защото с тях сумата нараства до 6 млрд. лева“, коментира Станчев.

„Тези дългове предполагат да се вдигне цената на тока и всички да се приготвим да плащаме за предишни решения“, каза още той.

Според него наложеният мораториум върху шистовия газ е най-странният в дадена технологична област. „Каквото и да се прави откъм проучване то няма да има вреди върху околната среда. Няма научни основания за страх от проучвания“, посочи Станчев.

„Смятам, че шистовият газ е много важен за българската енергийна сигурност в бъдеще“, заяви енергийният експерт Мартин Владимиров. Причината, според него, е зависимостта ни на 75% от руския газ и родно производство едва 15%.

„Не е ясно защо е наложен мораториумът - няма безспорни причини, че е вреден. В България обаче логиката винаги е друга. От политическа гледна точка някой е решил, че шистовият газ не е удобен и затова толкова бързо мина този мораториум“, каза той.

Той обясни, че ако не подобрим енергийната си ефективност и не започнем да се ориентираме към шистовия газ, то ще продължим да ставане все по - зависими.

„Енергетиката е в доста критично състояние. Ако има нещо, което ме притеснява, е състоянието на енергийните дружества“, призна Жельо Бойчев, депутат от БСП, заместник-председател на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и Член на Постоянната комисия по финанси и бюджет.

Според него обаче енергийната ситуация в страната не е следствие от решенията по проекта АЕЦ „Белене“. „Ние заварихме това състояние и започнахме редица стъпки, като например това, че спряхме увеличението на цената на тока“, поясни той.

По въпроса за шистовия газ той заяви, че е наложен правилно заради редицата въпросителни за въздействието му върху околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 35 rate down comment 9
vzhekoff
преди 10 години
Ми хайде де - Белене - 1 млрд- къде са другите 5 млрд ? Нещо да кажеш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 8
data
преди 10 години
Добрев де - стига с лозунги . Ако не е прав - опровергайте го !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 9
dakl
преди 10 години
На " експерта" Станчев да се обръща внимание и да се опитваш да спориш с американското момче е все едно да водиш конструктивен диалог с радио!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 48 rate down comment 14
vzhekoff
преди 10 години
Я да питам великия експерт Станчев, ако от 6 млрд загуби 1 млрд са за Белене, от къде са останалите 5 млрд. ? Що не погледнем натам, все пак 80% са от друго... Не че чакам нещо от Станчев, впрочем ще помоля редакцията да пише "лобистът" Станчев. Не че ние не си знаем, но все пак - изпускате основната му професия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 53 rate down comment 12
iivanoff
преди 10 години
Тия мишки нищо не прибират - те са параван... да търсят другите :))а за шистовия газ -> Без значение колко е вреден, ако нищо не печелим от него, то защо да го добиваме? - ще го добиват "определени компании" на концесия! - цената на добитото ще бъде пазарна - демек, няма отстъпка за маймуните! - цената на концесията ще бъде НЕпазарна - демек, няма печалба за маймуните!Е, колк ое сложн ода си направят маймуните извод, без да има смисъл от хиляди поводи да ги лъжат ???:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още