IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК няма да подкрепи евентуално облекчаване на забраната за пушене в България

Подобни действия противоречат на усилията, полагани в ЕС за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места

17:07 | 23.09.13 г. 1
ЕК няма да подкрепи евентуално облекчаване на забраната за пушене в България

Европейската комисия няма да приветства действията на правителството за облекчаване на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места в България. Това се посочва в отговор на еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг до българския евродепутат Моника Панайотова, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Според комисията подобни действия противоречат на усилията, полагани на равнище ЕС за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места, пише  в отговора на еврокомисар Борг.

От своя страна Моника Панайотова заявява, че тенденциите по отношение на либерализацията на забраната за тютюнопушенето в България са особено разочароващи в контекста на докладвания от ЕК през февруари значителен напредък в България. Припомняме, че в началото на мандата премиерът Пламен Орешарски се обяви за либерализация на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, въведена със Закона за здравето от 1 юни 2012  година.

В отговор на комисията до българския евродепутат се посочва още, че според проучвания, финансирани от ЕК, тютюнът е причината за близо 700 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година. Съгласно консервативни оценки, през 2002 г. в ЕС са починали 79 000 възрастни, сред които 19 000 непушачи, поради излагане на тютюнев дим у дома (72 000) и на работното си място (7 300).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ох, Ох, Ах, ,Ах, Их... - Е как, като ТЯ го налага! Ако нещо се облекчава е само за да се засили после още повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още