IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ernst&Young очаква засилване на IPO-активността в Европа

Краят на рецесията и спадът на пазарното напрежение правят ситуацията подходяща за листване на капиталовия пазар

09:35 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ernst&Young очаква засилване на IPO-активността в Европа

Първичните публични предлагания на акции ще наберат сила към края на годината, като най-активни ще са компаниите от Германия и Великобритания. Това показва проучване на Ernst&Young, цитирано от  CNBC.

Като цяло, през третото тримесечие на годината IPO-пазарът се е свил, като на годишна база е имало с 4% по-малко листвания. Прогнозата на анализаторите обаче е, че през последните три месеца на годината ще има подем, като се очакват около 200-250 листвания, които да генерират около 30-40 млрд. долара.

„Въпреки относително спокойното трето тримесечие – което е в унисон с историческия тренд за по-слаба активност през летните месеци – очакванията са за увеличение на активността в последните месеци на 2013 година“, коментира Мария Пинели от Ernst&Young.

Към момента в САЩ вече е надминат целия брой IPO-та, осъществени в страната през 2012 година, като се наблюдава най-голямо оживление в секторите биотехнологии и фармация от 2007 година. Най-големият борсов дебют в Ню Йорк през последното тримесечие е бил на Envision Healthcare Holdings с привлечени 1,1 млрд. долара.

В същото време в Европа през третото тримесечие на фокус е имало около 30 IPO-та, от които се очаква набирането на 3 млрд. долара. Сред най-активните сектори са недвижимите имоти, като двете най-големи листвания за периода са на Deutsche Annington Immobilien и британската Foxtons Group.

„На фона на стабилизирането на икономиките и дълговите пазари в региона пазарната волатилност спадна и оценките на компаниите се подобряват. Смятаме, че условията са подходящи за увеличаване на листванията в Европа до края на 2013 година“, коментира Мартин Щайнбах, ръководител на поделението на EY за листвания в Европа, Близкия Изток, Индия и Африка.

Докладът на EY идва на фона на увеличаващите се надежди за възстановяване на икономиката в Европа и поредицата позитивни индикатори, излезли през лятото. Сред тях са и данните за брутния вътрешен продукт на еврозоната, които официално сложиха край на най-дългата рецесия в континентална Европа за последните 40 години.

Въпреки оптимизма обаче Пинели предупреждава, че цената остава критичният момент за успеха на борсовите дебюти.

„Инвеститорите бяха окуражени от повишените оценки, но гледайки напред, цената остава основното притеснение. В този пазар повече от всякога компаниите се нуждаят от силни марки или поредица от добри печалби, за да получат добра цена и да си осигурят подкрепата на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още