IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пътните проекти до 2020 г. ще е нужно публично-частно партньорство

Парите за пътища през следващия програмен период са крайно недостатъчни

16:39 | 26.09.13 г. 3
За пътните проекти до 2020 г. ще е нужно публично-частно партньорство

Парите за пътни проекти за следващия програмен период са крайно недостатъчни. Единствена алтернатива са публично-частните партньорства, с които например може да бъде завършена АМ "Хемус". Това заяви Асен Антов, изпълнителен директор на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“.

Той обясни, че транспортната инфраструктура може се прави през Закона за концесиите, като посочи, че това е метод, прилаган в другите европейски държави, който може да бъде приложим и у нас.

"У нас има устойчиво, макар и невярно твърдение, че концесията е свързана с директни плащания на строителите на инфраструктурата. Това обаче е само един от трите възможни начини за плащане. Вторият начин е чрез таксуване на преминаващите, а третият – плащане за наличие на инфрструктура", обясни Антов.

Той посочи, че по предварителни изчисления за 10-15 хил. коли годишно хипотетичните такси биха били  в рамките на 15 до 20 лева на отсечка от 100 километра. "Това е недопустимо висок размер и потребители на тези услуга няма да има. Само магистрала „Тракия” може да работи по този модел, защото там натоварването е над 23 хил. автомобила годишно", допълни ръководителят на дружеството.

При индиректно таксуване е препоръчително да има такси, които държавата да събира от преминаващите автомобили. Единственият възможен начин е плащания за наличност на инфраструктура. Плащането ще се раздели на два етапа – плащане на строителя и за поддръжка на пътя. 

"Тава означава, че ако тези магистрали се реализират държавата трябва да плаща много пари и е необходим консенсус, кои проекти са приоритетни", обясни Антов.

Пълно съгласие няма да има, но при дискусия може да се определят приоритетите, допълни той.

Китай с интерес да инвестира в магистрала "Черно море"

Антов съобщи още, че Китай е проявила интерес да инвестира в изграждането на автомагистрала „Черно море". 

По думите на Антов на този етап намерението на Китай няма развитие поради редица особености на националното и европейско законодателство. Средствата, които са готови да вложат са от кредитната линия от 100 млрд. долара в страните от Централна и Източна Европа.

Припомняме, че интерес към проекта бе проявен по-рано от Катар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 10 години
Начи сега ти като не разбираш от комунистическа статистика няма да се обаждаш. Нали има средства за оправдаване?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Forrex Gump
преди 10 години
23 хил. годишно са 65 автомобила на ден. За Хемус са примерно 30 на ден да няма грешка някъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
kranc_mk
преди 10 години
Тръгнахме да осираме проектите преди да са стартирали. Их тези младежи немогат да наместят тези комисионни. Проблема е че вече няма население което да им плаща поредните ъпсурдни таксички :). ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още