IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните гиганти от САЩ искат ЕС да ускори борбата с "патентните тролове"

Група компании призоваха Еврокомисията да ускори приемането на единното патентно законодателство

20:52 | 26.09.13 г.
Технологичните гиганти от САЩ искат ЕС да ускори борбата с "патентните тролове"

Няколко от най-големите американски технологични компании призоваха Европейския съюз (ЕС) да се пребори с вълната от “патентни тролове” в Европа, съобщава CNBC

Компании като Google, Facebook, Apple и Samsung изпратиха съвместно писмо до Европейската комисия с искане да бъдат направени ключови промени в европейското законодателство, за да се стигне до единно патентно законодателство в ЕС.

В САЩ вече има натрупан горчив опит с т. нар. “патентни тролове” – компании, които не произвеждат никакви продукти, но купуват патентни права с цел да съдят производители на смартфони за тяхното нарушаване.

Резултатите от проучване на Бостънския университет, проведено през миналата година, сочат, че през 2011 г. 2 150 компании са били принудени да се защитават в 5 842 съдебни дела, което им е струвало 29 млрд. долара. За сравнение, през 2005 г. делата са били 1 401, а разходите за тях – само 7 млрд. долара.

Американските технологични гиганти призовават Брюксел да изгради “ефективна и балансирана единна патентна система”. В писмото на компаниите се посочва още, че така ще има потенциал “за намаляване на разходите и получаване на адекватна защита, повишаване на конкурентоспособността на Европа и ще се подкрепи дългосрочния растеж на иновативните индустрии”.

Сред компаниите, подписали документа, са Adidas, BlackBerry, Bull, Cisco Systems, Deutsche Post, Deutsche Telekom, Hewlett-Packard Company, Intel, Microsoft, Telecom Italia, Yahoo и други.

В момента националните съдилища и властите на държавите от ЕС са отговорни за вземането на решение относно нарушението и валидността на европейските патенти. Преди няколко месеца обаче 25 държави от общността се споразумяха за нов проектозакон, който предвижда създаването на специализиран европейски патентен съд. Споразумението трябва да бъде ратифицирано от още няколко държави, включително Франция, Германия и Великобритания, за да влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още