IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще прибегне ли ЕЦБ до по-агресивни монетарни инструменти?

Европейските банкери ще трябва да променят начина, по който дефинират еврото, заявява анализатор от Nomura Bank

10:47 | 27.09.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще прибегне ли ЕЦБ до по-агресивни монетарни инструменти?

Ако безпрецедентната програма за количествени улеснения на Федералния резерв на САЩ несъмнено даде началото на валутна война, то следващата причина за глобални монетарни съревнования може да предложи еврото.

"Политическите и банковите лидери на еврозоната ще предложат на пазарите следващия топовен салют в целта си да натиснат надолу стойността на еврото", заяви Йенс Нордвик, ръководител на отдела за глобални валутни стратегии в Nomura Bank и автор на книгата "Крахът на еврото".

През 2010 г. бразилският финансов министър Гуидо Мантега популяризира фразата "валутни войни", след като развитите пазари, като САЩ и еврозоната, задействаха серия от монетарни инструменти за отслабване на валутите си с цел засилване на износа. Това доведе до поскъпване на паричните средства на голяма част от нововъзникващите пазари.

Един от най-показателните примери е индонезийската рупия, която достигаше ниво от около 12 000 за един щатски долар преди Фед да представи първия си кръг от количествени улеснения през декември 2008 г. Впоследствие рупията се засили до ниво от около 8 500 до средата на 2011 г., но отново поевтиня до около 11 500 на фона на спекулациите, че американската централна банка планира ограничаване на стимулите.

"Въпреки високата безработица и отслабения икономическия растеж в еврозоната единната валута се закрепи стабилно около историческото си средно ниво, спирайки растежа на региона", заяви Нордвиг по време на конференцията SkyBridge Alternatives (SALT) в Сингапур.

"Европейската централна банка (ЕЦБ) не е най-агресивната централна банка в света що се отнася до облекчаване на паричната политика", заяви той, посочвайки, че банката всъщност е повишила лихвите два пъти през 2011 г. "Хората се притесняват ЕЦБ да не го направи отново, въпреки че основните икономически показатели не оправдават такъв ход", добави още експертът.

"ЕЦБ ще трябва да промени начина, по който дефинира еврото", посочи още Нордвик, позовавайки се на Маастрихтския договор. Споразумението от 1992 г. доведе до създаването на общата европейска валута, която бе изградена около германската икономика. "Банката е в процес на осъзнаване, че по-мекото евро е по-подходящо за целия регион", допълни още експертът.

"През следващата година ЕЦБ най-вероятно ще бъде принудена да предприеме други стъпки, включително по-широкото си разгласяване на инструмента, известен под названието "бъдещи насоки". Освен това може да се наложи банката да понижи още лихвите", каза още Йенс Нордвик.

Други експерти също очакват ЕЦБ да предприеме по-агресивни действия съвсем скоро. В свое изследване Barclays обяви очакванията си ЕЦБ да въведе още една "много дългосрочна операция по рефинансиране", или популярният под названието VLTRO (very long‑term refinancing operation) инструмент, през четвъртото тримесечие. Въпреки това от британската банка описаха вероятността от ново намаляване на лихвите като "малка".

През декември 2011 г. ЕЦБ въведе 36-месечна дългосрочна операция по рефинансиране. Няколко месеца по-късно пък – през август 2012 г., банката представи схемата за изкупуване на държавни облигации на страните от еврозоната на вторичния дългов пазар (Outright Monetary Transactions – OTM), основната задача пред която бе да свие разходите по заемите за страните, изправени пред затруднена продажба на собствен дълг.

"Засега еврото е в задънена улица, докато пазарите са вперили поглед в политическите сигнали от Федералния резерв", каза Нордвиг.

Що се касае до потенциала за нарастване на силата на еврото, експертът посочи, че не би заложил на това в момента. Въпреки всичко той отбеляза, че посоката на валутата може да се промени, ако икономическите данни спрат подобряването си. "Пазарните потоци са залог на финансовите отчетите на компаниите, сезонът на които предстои през октомври. Това може да даде допълнителен тласък, или пък да срине перспективите", отбеляза още Йенс Нордвик.

Повече за развитието на глобалните валутни пазари вижте в коментара на редактора в Bloomberg Дейвид Инглес!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Да, ситуацията със суровините имах намерение да я засегна, но реших че се отплесвам и не е в най-тесния обсег на проблема за който говорим. Еми трябва да се търси равновесието м/у цена на суровините (в местна валута) и конкурентоспособност на продукцията, при такъв "дъмпинг" (чрез обезценка на валутата) от преките съперници , защото скъпата продукция губи пазари и икономиката спира, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Да ти кажа от много години на сам съм приел да вярвам на това което виждам, не на това което, би могло евентуално да бъде. Може да бъде, ама може и да не бъде. Факт е, че и Америка и Германия имат много дългове (за други да не коментирам), но е и факт, че кредиторите вярват, че ще си получат парите. Докато това е така, няма как да фалират. Иначе да се спори, колко % от БИП е границата на дълговете, от където вече не можеш да плащаш, може да е интересно като философстване, но едва ли е прагматично :) А за евтиното евро само мога да спомена, колко много се подценява фактът, че Европа няма суровини, почти всечко трябва да внася. Ако развитите икономики могат да компенсират до някъде с технологии и силни марки, то това какво помага на южните ни приятели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Това за мир и добросъседска политика и сега го има, но според мен това е просто маркетинговата стратегия. Кой иска война? Никой нормален човек не иска война и насилие и това емоционалната линия на която стъпват, за да продават проекта ЕВРО. Кой поиска и форсира еврото-Франция. Защо и кога го направи? Ами постави го като условие на Германия, за да даде съгласието си да се обединят с източната си част. Е дали Германия е виновна за състоянието на Франция сега, при положение, че Французите натресоха на Германия еврото? Проблемът на европа е огромната разлика в културите (манталитета) на членките на общността, а за мен това (айде малко по-оптимистично) почти непреодолим проблем. САЩ са горди да са американци, а в европа е различно. За мен това е основният проблем и не виждам как ще бъде решен. Германия направи много тежки реформи на пазара на труда и хората платиха много висока цена. Сега когато казват на Гърция как става и предлагат опита си, Гърците ги плюят и мразят... това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
наред с "оптимистичния" сценарий който с чик двамата чертаете искам да кажа следното. При тази обстановка не е далече времето, в което държавите ще бъдат поставени под директен натиск или да влязат в ЕЗ и да капитулират правителствата или да напълно да се отделят от другите. И само да наблегна една единствена страна да реши да откаже, и тази страна да е световен фактор - няма да се учудя и да видя насилствени действия! Вижте какво става в Гърция - правителството яко се клати сега - отива се към преврат. ЕС беше проект да обедини страните около идеята на мирът и добросъседска политика и търговия.. започна да се получава обратното - севера и юга започват да се мразят - англичаните не искат българите и румънците и т.н. Проблемите се замитат под килима в момента, а те самите се задълбочават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Надявам се да не го приемеш за проява на лош вкус, но не мога да се въздържа от една такава, малко горчива шега: Аз наистина от теб научавам, че в ЕЗ има страна, която не е фалирала (ако не ме лъже паметта средния показател беше около 85% от БВП при стагнираща икономика ...). Та за възможния изход: аз го виждам единствено в монетаризирането (една не малка част) на дълга, всичко друго, както правилно казваш е химера. Отделно, че сега е най-благоприятния момент, т.к. другата валута в която този дълг, евентуално може да бъде претендиран (световната резервна валута дойлера), също се инфлира бясно. ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Едно е да се пише по принцип, как би било най-оптимално от еди коя си гледна точка, друго е да се видят реалностите. Шефката на МВФ каза в прав текст, че ЕС наруши основни свои закони. Същото направи и ЕЦБ, която пое ангажименти, които са далеч от разписаният й мандат (колкото и да е контроверсна темата). Ако се стигне до фалит а някоя от държавите, то заради солидарността, другите ще трябва да поемат удара. А сега ми кажи, кои са другите освен Германия, които могат да го поемат, а и колко би могла да поеме самата Германия? Няма да пускам числа за да не задулбавам в темата но ако ти е интересно можеш да провериш и ще видиш колко е тежко положението. Освен това с политиката на евтини пари нищо не се реформира по южната периферия. Цената на парите от ЕЦБ е еднаква за всички, интересно как искат да изравнят така огромните разлики в производителността на труда ...? Освен да закрепват положението и да се надяват на чудо друго няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Мерси за линк-а ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Като се започне с плюенето по Германия...Струва ми се, че конкретно в дискусията, тук под тази статия, никой от пишещите не е плюл по Германия, това което виждам аз е, че се дискутират различните интереси и аспектите от сблъсъка на тези интереси в ЕЗ. Надявам се не отричаш правото на отделните субекти (в случая държави), да имат свои интереси и да търсят начин да ги защитават ;)) . Монетарните политики са съществен елемент от управлението на една икономика и в случая с държавите от ЕЗ (особено в сегашната ситуация) не виждам лесен начин, различните интереси да бъдат подведени под общ знаменател. Поддържането на паричния съюз в този му вид, означава чувствителни компромиси и отстъпление от индивидуалните интереси на членовете му, остава да видим дали и къде, членовете на ЕЗ, виждат реципрочните позитиви, които да обуславят, приемането на тези компромиси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
" Реши ли мнозиството Германия губи."Как се случва така, че въпреки очевидната нужда, която е на лице при мнозинството, от промяна в курса на политиката на банката, същото мнозинство не успява да наложи съответната промяна? А обстоятелството, че различните (при това в чувствителна степен) икономики се нуждаят от различна политика при централната банка, не виждам какво има да го коментирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
http://***.handelsblatt.com/politik/konjunktur/geldpolitik/weidmanns-kritik-an-der-ezb-der-einsame-ritt-des-bundesbankers/8130270.htmlТова по темата Вайдман-Драги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още