IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще създаде отдел за защита от атаки в интернет

Министерството на отбраната е в готовност да вербува стотици войници като компютърни експерти, които да си сътрудничат с армията в новото звено

10:55 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Великобритания ще създаде отдел за защита от атаки в интернет

Великобритания ще създаде нов кибер отдел, който да отговаря за сигурността на страната. Това обяви министърът на отбраната Филип Хамънд, цитиран от ВВС.

Министерството на отбраната е в готовност още следващия месец да вербува стотици войници като компютърни експерти, които да си сътрудничат с армията при създаването на новия Съвместен отдел за кибер защита (Joint Cyber Reserve Unit). Подборът ще бъде насочен към войниците, които напускат въоръжените сили, настоящи и бивши военни с подходящите умения, както и цивилни граждани с необходимите технологични познания и опит.

Също така, ако е необходимо, новото звено ще осъществява и атаки в кибер пространството. Ролята му ще бъде защита на компютърните мрежи и опазването на системно важни данни.

На конференцията на Консервативната партия Хамънд сподели, че “заплахата е истинска“. „Миналата година нашата кибер защита блокира около 400 хил. потенциално опасни заплахи за вътрешната система на министерството“, каза той.

В свое становище Министерството на отбраната заявява, че „създаването на Съвместния отдел за кибер защита ще спомогне да извлечем от всеки най-добрите качества и умения, придобити в ежедневието, с които да отговорим на тези заплахи.“

В неделя пред вестник Дейли Мейл (Daily Mail) министърът на отбраната Филип Хамънд заяви: „Хората мислят за отбраната по земя, въздух и море. Наскоро открихме и четвърта област – времето. А сега има и пета – кибер пространството. Това е новата граница на отбрана. Години наред развиваме нашата способност за отбрана срещу тези кибер атаки. Но и това вече не е достатъчно.“

„Ще работим за развитието на способността ни да противодействаме на кибер атаките така, че да можем да отвърнем на ударите на враговете. По този начин добавяме кибер пространството към земята, морето, въздуха и времето като основните области на военни действия“, продължава Филип Хамънд.

През последните години атаките в интернет пространството зачестиха значително. През юли британската разузнавателна агенция GCHQ сподели пред ВВС, че на месец има около 70 операции за шпионаж в интернет срещу правителството или срещу компании в промишлеността.

В становище през декември миналата година главният секретар на кабинета Франсис Мод разкри, че през 2012 г. 93% от големите корпорации и 76% от малките предприятия са докладвали за кибер атаки срещу тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още