IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street губи битката за таланти

Абсолвентите предпочитат да търсят шанс за профериосално развитие в Силициевата долина, отколкото във финансовия сектор

16:20 | 06.10.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Репутацията на финансовия сектор като перспективен за младите таланти се срина заради кризата. <em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Репутацията на финансовия сектор като перспективен за младите таланти се срина заради кризата. Снимка: Wikipedia

До неотдавна Wall Street привличаше едни от най-големите умове на Америка – брилянтни икономисти и математици и най-обещаващите абсолвенти. Сега обаче не е така. Пет години след финансовата криза всичко сочи, че студентите са изгубили ентусиазма си за кариера във финансовия сектор, пише Wall Street Journal.

През 2008 г. 28% от абсолвентите на Harvard са започнали работа във финансови компании. До 2017 г. делът им се е стопил до 17%. От абсолвентите на Yale преди кризата 26% за започвали финансова кариера, като до 2010 г. са намалели до 14%. Дори и завършилите Princeton, които по принцип се ориентират към финансовия сектор, вече са охладили желанието си за работа в индустрията.

За отлива на таланти от финансовата сфера не малка роля имат и медиите, посочва изданието. Заглавия, в които се съобщава за мащабни съкращения на заплащането или се противопоставят Wall Street и Силициевата долина със сигурност са отблъснали някои кандидати за кариера във финансовия сектор.

Със сигурност обаче финансовата криза има най-голям принос за негативната нагласа и замръкналия блясък на Wall Street сред абсолвентите. Силицевата долина пък вече изглежда много по обещаваща за професионалното развитие и доходите, при това без задължителните за финансистите и банкерите костюм и вратовръзка.

С възстановяването на американската икономика обаче се очакваше и престижа на професиите във финансовия сектор да започне да се възстановява сред абсолвентите. Това обаче може и да не се случи – репутацията на Wall Street се срина сериозно и не може да се чака само на времето, което да заличи следите. Освен това много от финансистите май са забравили на кого служат и какви са целите им и обществото го знае.

Например, без значение колко се говори за „институционалните пари“, подобно нещо няма, посочва изданието. Тези средства принадлежат на отделни хора и без значение колко нули имат числата, зад тях стоят човешки съдби и спестявания за пенсия, образование или нещо друго. Това е реалност, която често се игнорира, а когато се игнорира, инвеститорите много лесно се подхлъзват в играта за правене на пари.

Забравя се и връзката между Wall Street и Main Street. Компаниите за финансови услуги всъщност вършат голяма част от „задкулисната работа“ в американската икономика. Невидимата ръка на финансовите дружества спомага за кредитирането на бизнеса, което е необходимо за растеж, особено на малките предприятия, както и да се хеджират различни рискове, което също е предпоставка за растеж.

Заетите във финансовия сектор имат задължението да показват на обществеността стойността на това, което предлагат, като това важи особено за студентите. В Америка обаче секторът винаги е бил място, където намират пристан доста рискови играчи.

В исторически план компаниите от Wall Street винаги са привличали млади хора, които наистина искат да променят света, но изглежда, че те вече се оттеглят на запад, към Силициевата долина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
:))) - аз го под-питвам за "другата-вътрешната" мрежа... да прати "някоя команда"! - ще я "преведем" и само-спечелим нещо допълнително отвътре... ще се мъча по-малко да го измислям де;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Тая работа надминава по досадност даже някой реклами на сапуни по телевизията, но ДЕЙСТВАТ!!! Замислям се и аз дали да не си сложа, със сигурност ще си реша много проблеми ;))Ако е нещо скъпо, ще дръпна потребителски, сега ги рекламират "на кило", едвам се удържам ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ти не беше ли и ти с "имплант" ?? - значи можеш да получаваш команди/усещания и ти нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
georgi.benevolenet
преди 10 години
На мрежата на Телеком Австрия са с контрол на съзнането-много политици и бизнесмени с импланти, свързани с нервите. Помните ли как Телеком Австрия дадоха 1 млн, на Станишев и как Австрииски канцлер подаде оставка за подкупи в Австрия от телекома. Истината е че това е организирана престъпност с милaрдери за политическо влияние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още