IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция потвърди отказа си да ни приеме в Шенген

Ако няма промяна в условията, ние не сме благосклонно настроени, посочи френският външен министър Лоран Фабиюс

21:53 | 30.09.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция потвърди отказа си да ни приеме в Шенген

Франция потвърди днес негативното си отношение към влизането на Румъния и България в Шенгенската зона при настоящите условия на контрол по външните граници на тези две страни. Това съобщи радио France Inter, цитирайки френския министър на външните работи Лоран Фабиюс.

В разгара на полемиката за трудностите за интегриране на ромите във Франция френският външен министър обаче разграничи ситуацията с ромите и въпроса за членство на двете балкански страни в зоната за свободно движение.

Решението за евентуално влизане на Румъния и България в групата на 26-те Шенгенски страни (22 от ЕС, както и Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия) трябва да бъде прието до края на 2013 г., посочи Фабиюс.

Според него влизането в Шенген на тези две страни, за които ограниченията на пазара на труда ще паднат на 1 януари 2014 г., ще означава, че мигрантите, идващи от външни на ЕС страни, ще могат да проникват свободно в блока, преминавайки през Румъния и България.

"Там има проблем, защото трябва да бъдем сигурни, че България и Румъния имат средствата да извършват проверки", обясни Фабиюс. "За момента ми се струва, че условията не са изпълнени", добави той.

За Лоран Фабиюс решение преди края на годината по приемането на двете страни в Шенген изглежда много трудно при настоящите условия. Това мнение се споделя от голяма част от страните от Шенгенското пространство, отбелязва France Inter.

"Ако няма промяна в условията, ние не сме благосклонно настроени", добави дипломат номер едно на Франция.

Той обаче се постара да остане встрани от полемиката, породена в управляващото мнозинство и в правителството от политиката на разтурване на нелегалните ромски лагери, водена от министъра на вътрешните работи Манюел Валс и от неотдавнашните му изявления за трудностите за интегриране на ромите.

Но Фабиюс призна, че ромските лагери във Франция пораждат огромни трудности. Като пример за подобна трудност той посочи ромските деца, които крадат, пише БТА.

Повече новини от страната може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
dakl
преди 10 години
Крайно време е българските управляващи , особено тези които се гордеята с прозвището си "йес сър", да се замислят когато гласуват на заседанията на ЕС и да гледат българския национален интерес , а не да чакат поредното потупване по рамото за , примерно, най русофобското си изказване/Плевнелиев/ от всички политици на обидинена Европа!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 10 години
Но Фабиюс призна, че ромските лагери във Франция пораждат огромни трудности. Като пример за подобна трудност той посочи ромските деца, които крадатvie kato kradete ot koloniite nqkoi spira li vi?i kato opredelqte koi narod da jive I koi ne?tova e nasheto otmashtenie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още