IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell разпродава част от шистовите си петролни полета в САЩ

Компанията се раздели с добивни активи в САЩ на стойност 2,1 млрд. долара през второто тримесечие

08:50 | 01.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Shell разпродава част от шистовите си петролни полета в САЩ

Royal Dutch Shell обяви продажбата на шистовите си петролни полета в Тексас, Канзас и Колорадо, съобщава The Wall Street Journal. Холандската компания планира да продаде 106 000 дка в района на областта Eagle Ford. Находището е едно от най-големите в САЩ.

От компанията обявиха, че 192 разработени кладенци в областта "не може да продължат планираните обеми на добив". Shell също така иска да намери купувачи на други 600 000 дка в геоложката зона Mississippi Lime в щата Канзас. Освен това групата планира да се раздели с шистов проект в Колорадо, който е в ранен етап на развитие.

По думите на представители на компанията продажбите на тези полета отразяват общата динамика на шистовите активи на Shell в САЩ.

През второто тримесечие на 2013 г. Royal Dutch Shell отчете отписване на добивни активи в САЩ на стойност 2,1 млрд. долара. От компанията заявиха също, че са започнали стратегическа преоценка на инвестициите си в залежи на шистов газ в Щатите.

Активната експлоатация на шистовите находища в последните години доведе до значителен спад в цените на природния газ в Съединените щати. През 2012 г. обаче главният изпълнителен директор на ExxonMobil Рекс Тилерсън отбеляза, че големите компании изпитват известни затруднения с успешната експлоатация на тези проекти.

Напоследък много инвеститори задават публично все повече въпроси за бъдещите перспективи на "шистовата революция" отвъд Океана. Темата е активно разисквана и в медиите, като множество експерти отчитат възможността САЩ да постигне пълна енергийна независимост на базата на собствените си газови залежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Ами сега? хахаха... !Преди 2 години точно тук писах, че "шистовата революция" в Щатите е балон, надут единствено с цел да прецака газовия бизнес на руснаците в Европа, да ги съсипе икономически, да ги докара до хаос, след което пак гениите на шистовия добив да яхнат руските конвенционални залежи и да продават, продават, продават... хехе В рамките на този план беше и психозата в Европа да се ръчкат по-послушните правителства да си изтърбушат плодородните земи с фракинг, за да намалят доставките от руснаците.Ако планът успее, Европа пак ще ползва руски газ, но ще й го продават Шеврон и Ексон Мобайл... хехе Ама май третият мандат на Путин не беше предвиден и балонът няма ресурс за повече, започна да издиша... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още