IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Привържениците и противниците на протестите срещу кабинета се изравниха

Близо 60% не одобряват намесата на ГЕРБ в протеста срещу правителството

11:20 | 01.10.13 г. 13
Привържениците и противниците на протестите срещу кабинета се изравниха

                                                                                                            От: Камелия Цветанова

45% подкрепят протестите срещу правителството, а 44% - не. Почти същото е разпределението на мненията и по отношение на въпроса трябва ли правителството да подаде оставка, както и трябва ли протестите да продължат, сочат данните от социологическо проучване на „Галъп Интернешънъл” през септември.

Според 40 на сто от анкетираните кабинетът трябва да си отиде, а 41% смятат, че той трябва да продължи да управлява. Контрапротестите се ползват с одобрението на 35% от българите, а 51% не ги одобряват.

Трети месец измерваме подобна картина на нагласите, коментира директорът на „Галъп Интернешънъл” Първан Симеонов.

Хората с по-високо образование, доходи, по-младите, привържениците на партиите вдясно от центъра са сред противниците на настоящото управление.

Откритата намеса на ГЕРБ в протеста обаче не среща преобладаващо одобрение, дори и в споменатите групи, въпреки че привържениците на ГЕРБ я подкрепят. На въпрос за участието на организирани симпатизанти на ГЕРБ в протеста 58% отговарят, че не одобряват, а 22%  - одобряват.

Потвърждава се хипотезата за консолидация на електората на социалистите, която най-вероятно се дължи на защитната позиция, в която БСП изпадна. Индиректен показател за мобилизацията сред привържениците на партията е и лекият превес на онези, които смятат, че БСП би спечелила предстоящи избори пред онези, които очакват ГЕРБ да ги спечели.

Според 25% БСП ще спечели изборите, 22 на сто смятат, че това ще е ГЕРБ, а 47 на сто не могат да отговорят. Това обаче не означава, че отсега може да се прави предизборна прогноза, защото по всичко личи, че вот скоро няма да има, обясни Симеонов.

Ако все пак има избори сега, според проучването за БСП биха гласували 22,4% , за ГЕРБ – 19,1%, а за ДПС – 5,9%.  „Атака“ биха подкрепили 2,7 на сто, а Движение „България на гражданите“ - 2%. Също 2% подкрепа има и НФСБ. СДС може да се пребори за 1,5 на сто от гласовете.

Потенциалът на Реформаторския блок остава видим. На хипотетичния въпрос от типа „бихте ли гласували” блокът получава 6% положителни отговори. Шансове да бъдат в следващия парламент запазват и НФСБ и „Атака”, коментират социолозите.

През този месец няма съществена динамика в доверието към основните институции и личности.

В челото закономерно продължават да са личности, които остават по-далеч от текущия политически дебат – еврокомисарят Кристалина Георгиева, кметът на София Йорданка Фандъкова, настоящият и бившият президент, главният прокурор.

Вероятно именно заради по-трайната намеса на президента в текущия политически процес, президентската институция не се ползва с нивата на доверие от повече от 40 и близо до 50 на сто в първата година и половина на мандата. Личното доверие в Росен Плевнелиев пък за момента остава на нивата от август - 37% от българите имат доверие в него.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се стабилизира на нива на доверие от 20 и над 20% от пълнолетните българи. Данните от идните месеци ще покажат дали това е част от общата посока на стабилизация, дали е моментно явление, или е начало на растеж.
 
Нивата на доверие в правителството напомнят нивата в последните месеци на управлението на Борисов и в първите месеци на управлението на тройната коалиция. Кабинетът на Орешарски има доверието на 31 на сто от запитаните.

Недоверието към правителството чувствително преобладава, но в същото време показателите се стабилизират след обичайните благоприятни първи дни и последвалото сериозно разколебаване на доверието при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Стабилизацията води и до известно успокояване на очакванията за икономиката и личните финанси. За да се потвърди обаче подобно наблюдение, трябва да изчакаме данните от идни месеци, защото студеният сезон е традиционно предизвикателство към всички управляващи.
В есенно-зимните месеци ще се провери дали стабилизацията е трайна – трябва да се изчакат поне данните от октомври, за да се правят обобщения в тази посока, коментират авторите на проучването.

Проблемите с ниските доходи и безработицата са споменавани най-често от анкетираните като най-тежките проблеми за решаване. Също така са тези, свързани със здравеопазването и корупцията, обясни още Първан Симеонов.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И нещо зло ще прехвърли Вала :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
Другарете да поизчакат да мине зимата и тогава да надуват фанфарите. А зимата ще е дълга, студена и тежка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
И на това ли се гради надеждата ви да продължите да управлявате и да предавате България в момента: "...тези поне са гепили и преди и сега нема да ни стрижат толкова като...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"... и да се строи държавата наново."----------------------------------------------------------Кой ще я строи? Ако населението делегира на малцинството, организирано в партии това "строителство", резултата няма ли да е сходен? Ако хората не организират партии , в чийто живот да участват МАСОВО И АКТИВНО, как да прокарат вижданията си за уредба на живота и държавата? Най-вече , докато идеята за ОБЩЕСТВО на българина, се изчерпва с поговорки, като : всяка коза на свой крак, как да се случат нещата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Хаха... полека с ракията, старши! Да не стъпиш у ендека... хаха! Кой си ти да прочистваш, лустрираш, съдиш и отсъждаш? Оплюл си си брадата от партиен плам, не се ли виждаш, че си част от проблема?! хахаха!В тази държава живеят такива хора с такъв манталитет и излъчват такова представителство! Смениха се вече колко партии и правителства за 25 години - кой промени духа на системата? Даже цар си докарахме, и той същия *** - реално човекът си оправи некои борчове и батаци и ни остави където си бяхме!Не се чудете кой ги избира червените! Хората мислят много елементарно: "писна ни да идват нови и гладни - тези поне са гепили и преди и сега нема да ни стрижат толкова като Боце и Дянков"... хехеДай го по-полека, бегеманче, да не ти пострада жлъчката... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Че не поумняхме ли най0сетне?Не сме ли мръднали и милиметър поне като обществено самосъзнание след 1989г. та да хванем да изринем най-сетне цялата лъжлива и крадлива престъпна *** на бившите комунисти и кадри на ДС/КГБ у нас.Пълна лустрация трябва а ако продължават да пречат и да се инатят ще трябва и пълно физическо прочистване на тези нагли ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
rainmaker
преди 10 години
ами то е ясно.опитните ченгета от партиината школа проведоха мощна пропаганда и резултата е налице. идеите на протеста се изместиха, успяха да го свъргат с герб и оттам много хора си оттеглиха подкрепата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Нищо общо нямам нито с ***, нито с ГЕРБ.ГЕРБ поеха по пътя на НДСВ и най-много след 4-5 години ще са поредния политически труп.Просто социалистическо-депесарската лъжа е най-голямата в България и сега си мисли че отново ще получи реабилитация в обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
trendline
преди 10 години
Те всички са от едно "котило" - другото е камуфлаж. Мисля че ще видим отново "януари 1997 г. " и до след няколко месеца.Искат заем 1 млрд , но кой ще ги даде при условие че нямаш гаранции как ще ги връщаш. Решението е всички управлявали 23 години да се махат/или влязат в затвора и да се строи държавата наново. Другото е безкраен театър - трагедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Internet
преди 10 години
Браво, старши, бравос, ГЕРБ-аджиятаВ *** здраво ли ти плащат, а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още