IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насекомите - край на световния глад?

Група студенти представят смел и революционен проект за изхранване на хронично гладното население

18:08 | 05.10.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Насекомите - край на световния глад?

Слагането на край на световния глад е висша цел, като ООН оценява, че 870 милиона души не могат да си осигурят продоволствия. Един наскоро започнат проект стремглаво се втурва към това предизвикателство, след като през 2013 спечели наградата "Хълт" и съответно 1 милион щатски долара капиталови вложения. Новаторската идея? Насекоми.

Наречена е "Стремеж".

"Стремеж" дава възможност на хората, живеещи в бедните квартали от периферията на градовете, да си осигуряват хранителни продукти. Правим го, като ги снабдяваме с ферми за буболечки, в които те ще могат да развъждат насекоми", каза главният изпълнител Мохамед Ашур, следващ магистратура по бизнес администрация в Университет МакГил.

Днес 2 милиона души ядат насекоми, богати на протеини, но само ако са предварително обработени. Стратегията на компанията е да отглежда различни видове насекоми целогодишно, чрез своята мрежа от провинциални и от периферията на градовете фермери. След това от насекомите ще бъдат произведени хранителни продукти, подобни на брашно, обогатено с насекоми, или чипс от щурци и ще бъдат продавани на местни разпространители.

За подобна иновация е мечтаел и основателят на наградата "Хълт" и главен изпълнител Ахмад Ашкар, когато е започвал да предизвиква най-добрите студенти по бизнес администрация да се заемат с глобалните проблеми, посредством едно обществено предприемаческо състезание.

"Имаме нужда от идеи. Имаме нужда от пробив. Имаме нужда от нов обществен бизнес. Разчитаме на ориентираните към бизнес студенти да го направят", каза Ашкар, бивш ръководен консултант и магистър по бизнес администрация в Международното Висше Бизнес Училище "Хълт".

Ашкар започва проекта докато е във висшето учебно заведение, след като се среща с Чарлс Кейн, основател на организацията "По един латпоп на дете" и настоящ член на борда на наградата "Хълт". От тогава го е развил в глобално състезание с подкрепата на Международното Висше Бизнес Училище "Хълт" и "Глобалната инициатива на Бил Клинтън".

През четирите години, от учредяването на наградата до сега, броят на участниците достига до над 11 000 студенти, представляващи 350 университета от цял свят.

Последна актуализация: 23:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Ще открехна още една вратичка: За да натрупат биомаса, която хомо сапиенсите да папкат, на бабалюгите също им е нужна биомаса, която да преработят. ще рече, ако искате супа от скакалци, паяци, стоножки и каквото там се сетите, НП: Спирате да пръскате с/у гадинките и...- Сещате ли се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Причините за световния глад са политически и икономически......................Немога да се съглася повечеСамо да допълня... или по-точно да нарека проблемите с истинските им имена Политически съответно фашизъмИкономически съответно капитализъмРешението според мен"Фашизма трябва да бъде замене от демокрация, а именно ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ В ЦЯЛ СВЯТ и изкарването на парите от политиката, оставянето на партиите само на държавни субсидии без право на даренияКапитализма трябва да бъде заменен от социализъм. Където държавата да бъде институцията с последен глас във всяко важно решение, като безработица, здравеопазване, пенсии, и т.н.Или накратко Истинска соц.демокрацияИма я
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
Sakamano
преди 10 години
Съжалявам, че ще разочаровам подобни "ентусиасти", но и без тяхна помощ се произвеждат предостатъчно храни за да се изхранят всички хора на земята. Причините за световния глад са политически и икономически. Те не могат да бъдат разрешени с чипс от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още