IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алмуния: Газпром може да бъде обвинен в прилагане на монополни практики

Разследването срещу руската компания, обхващащо 8 държави от Централна и Източна Европа, е на етап съставяне на списък с претенциите, уточни еврокомисарят

14:02 | 03.10.13 г. 2
Алмуния: Газпром може да бъде обвинен в прилагане на монополни практики

Руската компания Газпром е на път да бъде обвинена в прилагане на практики, нарушаващи антимонополното законодателство, заяви европейският комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния на конференция в литовската столица Вилнюс, цитиран от Ройтерс.

Алмуния посочи, че регулаторните органи на Европейския съюз подготвят списък с обвинения срещу компанията.  „Би било преждевременно да предвидим кога ще бъдат предприети следващите стъпки в това разследване, но вече сме на етап подготовка на изявление с претенции“, каза той. Европейският комисар уточни, че разследването обхваща Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България.

Ако бъде установено, че е нарушила правилата за свободната конкуренция, на Газпром може да бъде наложена глоба в размер до 10% от годишните приходи, които през миналата година достигнаха 148 млрд. долара, т. е. около 15 млрд. долара.

През септември 2012 г. Европейската комисия започна разследване по обвинения, че руската компания може да се е възползвала от господстващото си положение на пазара, спирайки свободния приток на газ към държави-членки на Европейския съюз и че таксува некоректно потребителите си, обвързвайки цената на природния газ с тази на петрола.

Компанията е сред лидерите на световния пазар на природен газ, като „над 20 държави от Централна и Източна Европа поемат над 65% от износа на Газпром“, подчертават от руския монополист.

От Газпром отхвърлиха обвиненията още след оповестяването на началото на разследването, а главният изпълнителен директор на Газпром Експорт Александър Медведев заяви в сряда пред CNBC, че обвиненията са „породени от политически мотиви, а не от икономическото представяне“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 8
SPART
преди 10 години
Бъхливото испанче да не зее много,че Утре вместо Прошка може да получи Пуля в Голову!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
А дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още