IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Не можем да си позволим необлагаем минимум

На този етап не може да се говори за увеличаване на пенсионните осигуровки, смята министърът на труда и социалната политика

12:31 | 07.10.13 г. 2
Адемов: Не можем да си позволим необлагаем минимум

Кабинетът и финансовото министерство не могат да си позволят въвеждането на необлагаем минимум на равнището на минималната работна заплата, каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в отговор на пакета от мерки, обявен от КНСБ.

Той посочи, че това ще увеличи разполагаемия доход на голяма част от гражданите, но ще доведе и до „огромен дефицит” в приходите на бюджета - между 600 и 700 млн лева.

„Ясно е, че правителството и Министерството на финансите няма как да си позволят коригирането на данъчната скала и въвеждане на необлагаем минимум на равнището на минималната работна заплата“, каза министърът пред журналисти.

В коментар на предложението за увеличение на пенсионните осигуровки Адемов каза, че в условия на икономическия растеж, който имаме, и на тази събираемост, не може да се говори за увеличаване на пенсионните осигуровки.

„В годините на икономически растеж имаше инвестиции, но истината е, че България изостава в растежа на доходите. Стремим се да догонваме средноевропейските доходи, независимо от ситуацията на криза и да поддържаме социалния диалог, за да постигнем устойчиви решения”, каза министърът на труда..

Въпросът за минималната работна заплата предстои да бъде допълнително дискутиран в Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза още Адемов, но уточни, че идеята на правителството е минималната работна заплата от 2014 година да бъде повишена до 340 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Боже , защо го мъчат "човекА" ...Ако наистина е толкова "ценен", то да му превеждат пари направо лично ... - може да се пише консултант като има толкова "интелЕгентни дипломИ"...============================================================Направо идва в повече освен да ми се правят на ***, да има и естествени такива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
drakobg
преди 10 години
Тоя що се прави на луд за пенсия?Наистина ли си вярва,че останаха ***?Какво им пречи успоредно с необлагаемия минимум да се въведе и подоходно облагане-например до 6000 на година-необлагаеми, на горницата до 30 000-20 % данък, от 30 000 до 50 000-40 %, а над 50 000-50 %?Нали са ляво правителство, те обикновено така правят.Или на господарите на това правителство не им изнася да е така?Подобно може да е и за корпоративния данък, тъкмо ще се стимулират инвестициите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още