IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай вдига таксата върху сделките с имоти

Мерките на правителството да стимулира по-дългосрочни стратегии на местния пазар на имоти са напълно оправдани, коментират анализатори

15:13 | 07.10.13 г. 3
<p>
	Властите в Дубай продължават с опитите да охладят пазара. Снимка: Ройтерс</p>

Властите в Дубай продължават с опитите да охладят пазара. Снимка: Ройтерс

Нагорещеният пазар на имоти в Дубай очевидно прегрява, дори и според управляващите, пише CNBC. В неделя правителството на емирството започна да налага двойно по-високи такси за сделките с имоти, като ги увеличи от 2 на 4%.

Промените са в сила за имоти с пълноправна собственост (freehold) - популярна опция за инвестиции сред чуженците.

За последната една година цените на имотите в Дубай скочиха драстично, а МВФ неотдавна посъветва местните политици да обмислят допълнителни законодателни мерки за ограничаване на прекомерното поскъпване на пазара.

Ник Маклийн, управляващ директор на CBRE, е на мнение, че балансът между купувачите, които са крайни потребители и онези, които са краткосрочни спекуланти, е силно нарушен. Затова според него мерките на правителството да стимулира по-дългосрочни стратегии на местния пазар на имоти са напълно оправдани.

Редица експерти се съмняват, че бурният ръст на цените е устойчив. Те се опасяват, че може да се повтори балонът, който се спука с  трясък през 2008/2009 г. и почти докара Дубай до състояние на неплатежоспособност.

Според Jones Lang LaSalle евентуален по-бавен растеж на цените в крайна сметка ще е по-полезен за емирството.

Новите мерки няма да бъдат прилагани в Dubai International Financial Center (DIFC) - свободна зона в сърцето на града, където таксите върху сделките са на ниво 3,5%.

Въпреки повишението ставката от 4% остава ниска спрямо редица други нововъзникващи пазари като Турция, Индия и Южна Африка, отбелязва CNBC.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
защото не трябва да звучи като наказание - отговорил съм ти на въпроса преди да попиташ! Хем трябва да се направи, защото световната тенденция е такава, хем поради обратни местни фактори няма нужда и затова се извърта УЖ че подкрепя пазара /щото пазара им е добре и не е толкова определящ за живота на хората като фактор - поради специфики на държавното управление/,... но резултата им е като навсякъде по света! Ако не следват тенденцията ще ги изолират и смачкат.. местните разбират че нямат ДРУГО решение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 10 години
Странно, защо се вдигат таксите за продажба, а просто не се вдигне малко данък имоти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
трябва да се следва "световната тенденция" на печатащите, за да не спре "кранчето" облъчващо с клиенти,... дори и местната реклама да върви в обратна посока, поради местни несъвместимости и отклонения спрямо глобалните усреднени параметри за сектора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още