IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет години след фалита на Lehman Brothers домакинствата не смеят да инвестират

Нагласите са насочени към сигурността на финансовите средства, а желанието за увеличението им отстъпва

08:26 | 08.10.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пет години след фалита на Lehman Brothers домакинствата не смеят да инвестират

Преди пет години фалира инвестиционната банка Lehman Brothers, което постави началото на финансовата криза, обхванала целия свят. Но дори и днес домакинствата трудно се доверяват на инвестиционните си посредници и все още трудно се решават да „играят” на фондовите пазари.

Анализ на АР, направен сред домакинства, живеещи в различни условия – в богати и в бедни държави, с проблеми на пазара на труда или с възходящ икономически тренд, имат еднакви опасения, когато става дума за инвестиции  - от загуба, което избутва на заден план възможността да увеличат парите си.

Проучването на информационната агенция обхваща домакинства в 10-те най-големи икономики в световен мащаб. Данните показват, че те все още предпочитат да спестяват, вместо да купуват ценни книжа, които предлагат по-изгодна доходност. Изследването обхваща САЩ, Китай, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Русия, Италия, Бразилия и Индия. В тези държави живее повече от половината население на света и се произвеждат 65% от глобалния брутен вътрешен продукт.

Всъщност желанието за сигурност за първи път от Втората световна война насам е толкова силно, коментират анализатори. Избягването на заемите и свиването на разходите е добро само за финансите на едно семейство. Когато обаче става въпрос за цялата икономика нещата не стоят точно така, коментира АР.

Високата безработица в някои страни естествено свива потреблението. Но дори и хората със сигурна работа и доходи затягат коланите. „Lehman промени всичко. Сега стремежът е към сигурност”, коментира Ейрън Холцхаузен, главен икономист в Allianz.

Изследването на АР показва няколко основни извода:

Бягство от акциите – стремежът към сигурност е накарал мнозина да избягат от пазара на акции, макар индексите в повечето държави да са далеч над дъната си от началото на 2009 година. Инвеститорите в най-големите десед държави са изтеглили 1,1 трлн. долара от договорни фондове за инвестиции в акции за пет години, или 10% от общите активи в началото на периода

Дори повече от тази сума – 1,3 трлн. долара, са били вложени в договорни фондове за инвестиции в облигации – въпреки, че лихвените плащания се стопиха до рекордно ниски нива.

Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
Вижте колко са интересни тези 2 статии и как невероятно добре се припокриват - тази и статията за Уорън Бъфет, в която се споменава една негова максима: "Страхувайте се, когато другите са алчни и бъдете алчни, когато другите ги е страх. Сега страхът не е такъв, какъвто е бил преди 5 години, но пък тази статия показва, че още го има ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Тази цена, според мен вече изобщо не отразява двата основни компонента на пазарите - търсене и предлагане. По скоро измерва балонизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Nikola666
преди 10 години
Ако цената (включително и тази на акциите) отразява търсенето и предлагането, защо борсовите индекси са на нива над тези от преди кризата? Значи все пак има инвестиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още