IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът е готов с вето, ако се отмени забраната за пушене

Държавният глава не поставя аргументите на бизнеса пред здравето на нацията

10:54 | 08.10.13 г. 7
Президентът е готов с вето, ако се отмени забраната за пушене

Президентът Росен Плевнелиев е готов да наложи вето на Закона за здравето, ако отпадне пълната забраната за тютюнопушене на обществени места.

Категорично заявявам, че ако се тръгне към каквото и да е връщане към стария режим за тютюнопушене, като президент ще се противопоставя и ще наложа вето, каза пред журналисти държавният глава Росен Плевнелиев по повод идеите да се разреши отново тютюнопушене в заведенията, предаде Агенция „Фокус”.

"Не мога по никакъв начин да поставя като аргументи, от една страна, здравето на нацията и, от друга страна, изискванията на един или друг бранш. Здравето на нацията на мен ми е важно", каза президентът.

Той посочи, че режимът, който действа у нас, е въведен в много европейски държави. Той е ясен, категоричен, дългосрочно правилен, надявам се да не отстъпим от тази позиция, коментира държавният глава.

Миналата седмица зам.-председателят на парламентарната група на „Коалиция за България“ Спас Панчев обяви, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места трябва да отпадне още преди зимата с аргументи, че бизнесът на собствениците на заведения замира и се чакат още фалити.

Вчера здравният министър Таня Андреева беше категорична, че пълната забрана за тютюнопушене на закрито действа и затова трябва да остане. Не мисля, че трябва да се правят отстъпки в каквато и да било посока. Здравето на хората няма цена, за да се правят компромиси, каза Андреева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 10 години
РБ не е президентска републикаПрезидента може да говори и прави каквото си поиска, но той е не е важен и е без значение напрактикаМоже би омбуусмана например има повече правоимощия от президентаАбе с една думаДа си трае там и взема полагащите му се превилегии и да си мълчи, защото става смешен когато говори много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Това като интервю с Мая Манолова, влиза почва да говори без да си я питал още, и повтаря едно и също до края на времето, без да и дадеш да ти зададе въпрос. Та набиват ни в чутурите, че пушенето е най-важното и друго няма. Умишлено пак ни разделят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
Президентът е готов с вето, ако се отмени забраната за пушене*************Тука подкрепям! Който иска да пуши- да си ходи в къщи! Няма аз да ходя да си оставям парите в заведението, и като "бонус" - заведението да ме трови! :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 10 години
Темата с пушенето явно е най важната за българското общество , че политиците ни я сервират през 3-4 месеца - удобна тема за отвличане на вниманието от теми като тази :"Какво се случва с приходите в бюджета" пише в. Труд"Данните за изпълнението на държавния бюджет до август носят няколко тревожни новини. Първата от тях е все по-голямото изоставане на данъчните приходи. Видно е, че изпълнението на данъчните приходи през първите осем месеца на тази година е далече по-лошо от миналогодишното, независимо дали се гледа първоначалният или ревизираният закон за бюджета за 2013 г.По-конкретно изпълнението на данъчните приходи, събрани от януари до август тази година, е 61,7% от заложените в първоначалния бюджет за годината и 63,8% от ревизираните данъчни приходи в актуализирания бюджет.За сравнение, за същия период на миналата година е изпълнен далеч по-висок процент от годишните приходи - 66,9%. Дори и през кризисната 2009 г. събираемостта на данъчните приходи за първите осем месеца е по-висока - тогава тя достига 65,7% от събраните приходи за годината. Само 2010 г. е с по-лоша събираемост от тази година (61,8%), но през 2010 г. имаше сериозен проблем с приходите в бюджета, който наложи намаление на първоначално заложените данъчни приходи с 1,9 млрд. лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
За да падне ветото трябва 121 депутата да гласуват ЗА.А иначе може да се приеме само с 61 гласа. 121 кратуни за кворум и половината от тях гласували ЗА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Очаквам, индивиди изпускащи червен тютюнев дим от ноздрите си да почнат да се блещят по коментарите сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още