IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 факта за Джанет Йелън - жената, която вероятно ще оглави Федералния резерв

Йелън е омъжена за Нобеловия лауреат за икономика Джордж Акерлоф, а е учила в Йейл заедно с друг нобелист - Джеймс Тобин

11:28 | 09.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йелън е на път да се превърне в първата жена, която ще оглави Фед. <em>Снимка: Fox8.com</em></p>

Йелън е на път да се превърне в първата жена, която ще оглави Фед. Снимка: Fox8.com

С оглед на изтичащия през януари 2014 г. мандат на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке вниманието на всички пазарни участници и наблюдатели логично се обърна към заместник-председателя Джанет Йелън като възможен негов наследник. Последните сигнали от Белия дом потвърдиха едно подобно развитие – по информация на Bloomberg днес американският президент Барак Обама ще номинира Йелън за нов ръководител на централната банка.

В последните седмици сред останалите основни кандидати за поста бяха спрягани бившият финансов министър Тим Гайтнър, както и бившите заместник-председатели на Фед Доналд Кон и Роджър Фъргюсън. В списъка попадна дори и Уилям Дъдли, бивш главен икономист на Goldman Sachs.

Въпреки това името на Йелън най-често стоеше на повърхноста. По време на проведена неотдавна конференция, организирана от изследователската компания International Strategy & Investment (ISI), около две трети от присъстващите посочиха именно настоящия заместник-председател на Фед за най-възможен следващ ръководител на институцията. По-малко от една пета заложиха на Бернанке, а останалите анкетирани поделиха мненията си между множество други кандидати.

Очаквайки номинацията на Обама, за всеки наблюдаващ с интерес развитието на ситуацията би следвало да представлява интерес кой се крие зад името Джанет Йелън. Ето 10 от най-интересните факти за настоящия заместник-председател на Фед:

1. Ако бъде номинирана и избрана, тя ще стане първата жена, заемаща председателския пост в основания през 1913 г. Федерален резерв на САЩ.

2. Тя е определяна като “гълъб“ на монетарната политика – експерт, който поставя постигането на заетост чрез ниски лихвени проценти пред притесненията за инфлацията.

3. Тя е ветеран във Фед, като първият ѝ престой в институцията датира от далечната 1977 г. Тя бе член на Борда на директорите на Фед през 1990-те, а също така бе и президент на звеното на централната банка в Сан Франциско – сигнал, че притежава опит както на централно, така и на регионално ниво.

4. Тя предвиди глобалната финансова криза. През 2007 г. тя сравни проблемите на жилищния пазар в САЩ с 600-паундова (около 272 кг) горила, натикана в ъгъла на заседателната зала на Фед.

5. Тя вярва, че повишаването на лихвените проценти е "глупав инструмент " за предотвратяване на образуването на балони, когато икономиката е слаба. Тя би предпочела да разчита на "надзор и регулации като основна линия на защита", както посочи самата тя в изнесена на 16 април реч.

6. Тя е почетен икономист от Калифорнийския университет в Бъркли, като има изготвени трудове на теми като причините за безработицата, неравенството в доходите, същността на либерализацията на търговията, икономиката на Източна Германия и други.

7. Омъжена е за Джордж Акерлоф, който спечели Нобелова награда за икономика през 2001 г.

8. Лекционните бележки от курса, който е завършила заедно с икономиста в Йейлския университет Джеймс Тобин (също носител на Нобелова награда за икономика) са толкова ясни, че поколения студенти се позовават на тях при подготовката си за изпити.

9. Тя е от Бруклин. Завършила е гимназията Форт Хамилтън в Бей Ридж – същото училище, от което е излязла и баскетболната легенда Бърнард Кинг.

10. Тя председателства подкомитет към Фед, който препоръчва по-голяма прозрачност. Това доведе до приемане на подробен план за публичните обстоятелства, при които централната банка ще започне да свива мащабните си парични стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Еми лично се "притеснявам", че ако преди края на "мандата" си, "дамата" разбере поне 5% от това дето маймуните си "мислят" че отсега знае, то има голяма вероятност,да бъде хваната в хотел, да изнасилва поколо... което после да се окаже служител на фебъре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ivopashov
преди 10 години
През 2007 г. тя сравни проблемите на жилищния пазар в САЩ с 600-паундова (около 1 320 кг) горила, натикана в ъгъла на заседателната зала на Фед.600 паунда са около 272 кг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още