IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сандов: Без субсидии зелената енергия е най-конкурентната

Ресурсите на ВЕИ-сектора са безплатни или много евтини и ако държавата спре да субсидира енергетиката, това производство ще е най-евтино, смята екологът

14:55 | 11.10.13 г. 11
Сандов: Без субсидии зелената енергия е най-конкурентната

Държавата трябва да спре да субсидира всички сектори на енергетиката и тогава секторът на възобновяемите енергийни източници ще се окаже най-конкурентоспособен, защото суровините са безплатни или с много по-ниска цена, заяви Борислав Сандов, организационен секретар на Българска асоциация „Биопродукти“.
Неговият коментар беше направен по време на семинар за развитието на производството на биогаз, организирана по проекта Sustaingas.

Екологът посочи, че загубите на Националната електрическа компания (НЕК) всъщност са свързани със субсидиране на конвенционалното производство, а не заради зелената енергия.

През последните години Европа обръща сериозен интерес към околната среда и начините за опазването й. Предлагат се политики за възобновяемите енергийни източници, подобряване на енергийната политика и други мерки, чиято цел е да намалят вредните емисии въглероден диоксид.

В България обаче погледите бяха насочени към най-лесните за реализация проекти – фотоволтаици и вятърни паркове. Инвестицията в тях обаче е голяма, цената на производството – висока и се стигна до погрешното разбиране, че зелената енергия не носи позитиви за развитието на системата и на обществото като цяло. Около това се обединиха участниците в семинара.

Много е малък делът на биомасата или производството на биогаз, а именно те имат кумулативен ефект и носят полза не само за развитието на фермите, но и за регионите като цяло. Подобни проекти в Австрия например са ценни, защото намаляват зависимостта на страната от внос на енергийни ресурси, създават работни места в селските региони и пестят ресурси. „Застъпена е зелената идея“, поясни Волфганг Бааске, ръководител на проекта Sustaingas.

Инвестицията за производството на биогаз обаче не е малка – 1 млн. евро за мощности от 500 киловата, но практиката в останалите европейски държави показва, че инсталацията може да бъде направена в кооперация между няколко земеделски производители.

При производството на биогаз странични продукти са вещества, които служат за наторяване на почвата. Така ползите за фермерите, освен отделената топлинна енергия и добития метан, са и намаляването на разходите за скъпите химически торове.

Производството на биогаз може да намали разходите не само в селското стопанство, посочи  енергийният експерт Александър Воденичаров, член на Алианса за устойчиво развитие. Той посочи примери за европейски общини, които използват биометан за градския транспорт, например. По негови данни годишно населението на София изхвърля 200 хил. тона органичен боклук. „Ако се използва за производство на биометан, това са 40 хил. киловата на час енергия“, коментира Воденичаров и допълни, че така могат да се захранват 100 автобуса на час с практически безплатно и екологично чисто гориво.

Освен че се пестят пари за гориво, намаляват се и разходите за унищожаването на отпадъците, както и се подобрява качеството на въздуха.

Този ефект е търсен от еколозите, коментира още Сандов. „Не всеки ВЕИ-проект е с положителна страна“, обясни той и допълни, че трябва да бъдат търсени ползите и за околната среда, и развитието на региона. Проектите за производство на биогаз имат такъв потенциал, а и самите фермери у нас проявяват интерес към технологията. Така че бъдещето на това производство у нас тепърва предстои, убедени са експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
bonel4o
преди 10 години
Тези *** монополисти заграбиха Енергото и от както стъпиха тук,развалиха тока отвсякъде !!!За качеството му говоря !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
Pitashtia
преди 10 години
Целта трябва да бъде енергийна независимост и устойчивост. ВЕИ са средството което е най-подходящо за целта. Затова е необходимо поне земеделието да стане енергийно независимо като ползва биодизел на ишлеме, биогаз, вятър, слънце и т.н. Скоро това ще доведе до излишъци на енергия от селата. Изобщо философията трябва да бъде ,че който е енергонезамисим, получава бонус, а който ползва вносна енергия си плаща за удоволствието. Така няма да има нужда от субсидиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
tnm
преди 10 години
Като как точно ще ги почистим!? С метли, с нещо като прахосмукачки ... или идеята е някаква друга?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Как мога да коментирам мечти и то с хора които не ги разграничават от реалността?а понеже реалността е по-сложна от колкото на нормалните маймуни им се иска, то затова и изказванията ми са Дълбокомислени... защото не са за ТЯХ :)))Изобщо не искам да впечатлявам никой! Знам по-добре от вас, че една *** не може да бъде впечатлена от нищо!... но това че ти държиш да ми покажаш че наразбирайки ги, не могат да те впечатлят, те самоопределя еднопосочно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"Франция щяла да се реиндустриализира... хехе! С биомаса или вятър? "-------По-скоро с вятър, за "духовия" майсторлък на французойките се носят легенди ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Единственото нещо, което донесе на българите демокрацията е възможността всеки да може да заеме позата на капацитет и да се изказва свободно и авторитетно по всякакви въпроси! Някои даже това го превърнаха в добре платена професия. Оскотяването и мизерията на средния българин пък го доведоха до позицията на покорен слушател на гореспоменатите! Така България се превърна в една чудесна емблема на ЕС - "Един умира, друг му го навира!" хехе!Секакви лемури се пънат да обясняват как все повече Европа се освобождава от традиционните технологии за добив на еленергия, обаче пропуска да споменат и че Европа отдавна се освободи от мощната си индустрия, която имаше нужда от мощни електроцентрали. Какъв е ефектът от това? Пълен икономически провал, колапс! Там, където ни произвеждат вече индустриалните стоки, зелената енергия е екзотика.Именно това противно лицемерие на западна Европа ще бъде наказано с настоящата криза! Франция щяла да се реиндустриализира... хехе! С биомаса или вятър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
lyusien
преди 10 години
До 4 Виж пич Дълбокомислените ти изказвания въобще не впечатляват никои Коментирай по същество И употребяваи по прости изрази Те са по разбираеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Фундаменталната политика, се определя от тези, които дават/снабдяват най-нужното за финансовите отношения в едно об-во/държава, а именно парите! Всичко останало е за "друго" ползване... включително мечтите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Черкезов
преди 10 години
Делянче, обичам те, много добри статии винаги правиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Черкезов
преди 10 години
Браво, перфектна статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още