IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нигяр Джафер: На пазара на здравно осигуряване трябва повече от един играч

Българският пациент се оказва най-доплащащият за лекарства и медицински изделия, дори да е здравно осигурен, сочат европейски проучвания

12:19 | 12.10.13 г. 5
Нигяр Джафер: На пазара на здравно осигуряване трябва повече от един играч

България има нужда от промяна на здравноосигурителния модел в такъв, който да доведе до повече от един играч на пазара, без да има сътресения в системата и без ситуации, в които пациенти да остават без лечение, а лекари - без заплати, коментира пред журналисти председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Нигяр Джафер на семинар в Боровец, съобщи БТА.

Джафер посочи, че в парламентарната група на ДПС позицията е принципна - "повече конкуриращи се помежду си финансови фондове, които биха довели до прозрачност, конкуренция и по-добър контрол".

Продължаваме да твърдим че една единствена здравна каса в момента е вредна за здравеопазването, заяви тя. По думите ѝ самата здравна каса е натоварена с много отговорности, които не може да понесе, а в някои години тя като цяло е определяла и здравната политика в страната.

Очакваме публично експертно и политическо обсъждане на здравен модел, който е най-подходящ за страната, отбеляза председателят на парламентарната комисия. Тя добави, че моделът, представен от министъра на здравеопазването Таня Андреева, е един от вариантите.

Най-крайният модел, който би могъл да промени досегашния солидарен модел на здравно осигуряване, е да се премине към това всеки да внася в лична сметка своите вноски, смята Джафер. По думите й това се чува и откъм 1,5 милиона български граждани, които все по-често задават въпроса "защо се осигурявам, като не получавам нищо в замяна на своите здравни вноски".

Според много европейски проучвания българският пациент се оказва най-доплащащият за лекарства и медицински изделия, дори да е здравно осигурен, посочи тя.

Председателят на парламентарната комисия отбеляза, че въпросът не е за солидарността на модела, а за справедливостта му, защото 2,5 млн. граждани не се осигуряват.

Последният анализ на НАП показва, че 1 млн. от неосигуряващите се са в чужбина, но около 430 000, са социално слаби. Една част от тях могат да получават средства от МТСП за диагностика и лечение, но други 230 000 просто не желаят да се осигуряват, коментира тя. Джафер обясни, че това са хората, които са били демотивирани през последните две-три години поради иззетите здравни вноски в държавния резерв.

"Беше направен трансфер от 360 млн. лв. от здравната каса към общия бюджет, а след това на още 100 млн. лв. Сезиран беше Конституционният съд, който спря последния трансфер, но все още питаме къде са средствата, които трябваше да бъдат използвани за здраве", подчерта тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 10 години
това са абсолютни простотииПенсиите трябва да са 100% САМО държавниЗдравеопазването трябва да е 100% САМО държавноОбразованието трябва да е 100% САМО държавноДържавата може да разрешава и частни такива, но не трябва да им дава 1 лев, а само стриктно да ги регулираВсичко останало е само търсене на начин банкери, тарикати/фашисти да изкарат лев на гърба на съгражданите си - измама с една дума, която държавата ако подкрепя се превръща във фашистка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 10 години
В момента имаме задължително допълнително пенсионно осигуряване в частни фоднове и е голям провал. Прибират си комисионните и едвам докарват доходност. Даже специално заради тях измислиха термина "отрицателна доходност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 10 години
Хубаво, нека има частни доброволни фондове и те да предоставят допълнително по-добро обслужване от стандартното, което осигурява здравната каса.Не трябва частните фондове да са задължителни, защото ще стане като с частните болници - ще взимат пациенти само от скъпит и лесни пътеки, останалите ще прехвърлят на държавния фонд.В момента имаме задължително пенсионно осигуряване и е голям провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още