IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България се провали със създаването на адекватна данъчна система?

Падането на комунизма заварва страната ни без данъци върху потреблението и доходите, а бавното им въвеждане забавя прехода

16:40 | 12.10.13 г. 5
Защо България се провали със създаването на адекватна данъчна система?

Предаването за макроикономика „Видимо и невидимо“ по тв и радио Bulgaria On AIr, стартира поредица „Раждането на (псевдо)капитализма в България“.

В четири поредни броя Калин Манолов и Красимир Лаков ще се вгледат отблизо в „демоничния план Ран-Ът“, чието осъществяване през последния почти четвърт век довело българите до просешка тояга.


Смяната на режима в България в края на 80-те години поставя страната ни в много трудна ситуация. До този момент икономиката се ръководи планово, средствата за производството са в ръцете на държавата, а частната инициатива е задъшена.

В такава ситуация България тръгва по пътя на преследване на мечтата за пазарната икономика, където в центъра е поставен частният интерес и където всеки би трябвало да печели толкова, колкото пазарът е готов да даде.

Близо 25 години по-късно обаче ситуацията е далеч от мечтаното. През този период България извървя труден преход, имахме банкова криза и хиперинфлация, а вече 15 години валутният курс на лева е фиксиран към чужда валута.

Със сигурност създаването на адекватна данъчна система е било сериозно предизвикателство – трябвало е да се въведат данъци върху потреблението, върху доходите, върху корпоративните печалби. Наред с това е трябвало и да се изгради административен капацитет, който да се противопоставя на опитите за измами и заобикаляне на закона.

Доколко това е успешно, всеки може да се ориентира сам.

Мнозина хвърлят вината върху проваления преход върху плана Ран-Ът. Дали обаче в него няма и достатъчно препоръки, благодарение на които е можело да избегнем проблемите?

Вижте какво е предвиждал плана Ран-Ът и защо капитализма не се случи у нас утре вечер в предаването Видимо и невидимо в 18:30 часа по телевизия Bulgaria On Air. Информация „от кухнята” и своите спомени ще разкаже финансистът Емил Хърсев.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
TIM
преди 10 години
Поздравления за mick и коментар #2Това е първопричината за ситуацията в България!Вярвай не е случайност, а само част от плана след Указ 56, и първите години на прехода - връщането на едрата градска собственост.Радвам се, че все още откривам мислещи хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 10 години
След това в РБ никога не е имало комунизъмИмаше диктатура на партията нерекла се комунистическа и 3-то Социализма е много по-стабилна, здрава и успешна икономическа система от капитализмаВсичко примери от миналото и насточщето водят до водят до тези изводи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Защо България се провали със създаването на адекватна данъчна система?.......................... Защото фашистите мразят данъцитеИ защото създателите на Ранът са такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Общо взето единиственият, но много голям проблем на данъчната система е, че имаме символичен данък имоти, и то само за сградите, за земеделските земи няма въобще данък. А данък ДДС е много голям. Така се поощрява нищонеправенето и се наказват работещите. Отделно богатите, тия с многото имоти почти не плащат данъци. И задържат имоти без да ги използват, така изкуствено вдигат цените на използваните имоти и всичко което се продава и произвежда в страната става скъпо. http://mickideas.blogspot.com/2013/07/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Планът ранът предполага, че това което е написано вътре е работещо и ние трябва просто да го въведем. Това обаче изобщо не е така. Както може да се види в редица от първите икономики, наред с "най-голямата" пред фалит икономика САЩ. Така, че ДА! Планът е работещ, просто това заложено в него не е работело никога, Най-малко в страна с валутен борд, без да има възможност да се дотира всичко с печатница. ЛОЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още