IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Атанасов: Управляващите водят тайна политика за влизането на бежанците

А. Джамбазки: Зелената граница е разграден двор

20:49 | 12.10.13 г. 1
А. Атанасов: Управляващите водят тайна политика за влизането на бежанците

Големият въпрос е защо бежанците влизат в България през зелената граница – там, където е забранено да се пресича. Според мен отговорът е, че има скрита политика на управляващите. ДПС иска да приеме бежанците, но „Атака“ заплашва, че ще свали правителството, ако бъдат пускани през ГКПП – това е тайна политика на правителството. Това заяви пред Bulgaria On Air общинският съветник ген. Атанас Атанасов от ДСБ.

„Българската държава няма политика за овладяване на кризи, а статистическите данни показват, че имаме стъпаловидно покачване на нелегалните имигранти отпреди година. Трябва да приемем тези нещастници, подгонени от войната, но държавата трябва да започне да използва сегашните механизми за урегулиране на преминаванията“, каза още той.

По думите му това е тежка корупционна схема, която се контролира като се насочват бежанците от Турция към България през зелената граница, а не през определените за целта места. „Тези, които стигат до българската граница, са онези, които имат пари да си платят на каналджиите. От българска страна получават по 1000 евро на човек“, посочи Атанасов.

Категоричен по този въпрос беше и Ангел Джамбазки от ВМРО. „България не пази зелената граница и не си пазим националния интерес. Границата ни към Турция е разграден двор. Който иска ще мине оттам".

Атанасов коментира, че няма никаква активност от сегашното или от предишното правителство – „не се използват съществуващите механизми да се урегулират тези преминавания“

„Даваме ли си сметка, че ние с пет хиляди нелегални имигранти вдигнахме ръце, до Коледа ще станат десет хиляди - тогава какво ще правим?, запита се той.

Атанасов разкритикува изказването на Кристалина Георгиева, че България трябва да използва бежанците в борбата с икономическата и демографската криза.

„Имам притеснение от тази шега, не знам дали е шега. Това говори за начин на мислене между брюкселските чиновници, които явно говорят, че България може да поеме повече бежанци. Това й изказване не й прави чест“, категоричен беше той.

Според общинския съветник Иван Мечков от БСП сегашната ситуация е резултат от действията на предишното правителство (ГЕРБ).

„През 2011 г. се взе решение да бъдат разкрити два центъра за бежанци в София и затова ситуацията в столицата в момента е такава. Преди години експерти по национална сигурност предричаха, че ще има вълна от бежанци и трябваше да се направи нещо“, каза той.

По думите му през последните две години Държавната агенция за бежанци е получавала по 900 хиляди евро, а е усвоявала между 46 и 48% от тях – „затова сега там е глад и мизерия, няма бани и тоалетни, затова беше сменен шефът на агенцията“.

Той изрази увереност, че правителството ще предприеме всички необходими мерки натискът върху столицата да бъде спрян.

„Мисля, че всички бъдещи вълни трябва да бъдат насочени към границата, където има достатъчно поделения на гранична полиция. Не трябва да се преекспонира тази тема - няма голяма опасност за страната, но има определени рискове“, каза още той.

„Положението в София е много обезпокоително. Насам са насочени повече от две трети от всички бежанци в страната. Искаме да има диалог с институциите, които насочват хората. Според мен тези бежанци, които идват в България, трябва да бъдат разположени максимално близо до границата, за да може след време да се върнат по домовете си“, коментира Михаил Владов от ГЕРБ.

Джамбазки пък изрази мнение, че проблемът всъщност не са сирийските бежанци, а тези от други страни.
„Въпросът е дали имаме подписано споразумение да приемаме чужди граждани, защото, оказва се, че има концентрация на определени граждани. От началото на годината има преминали двеста граждани от Мали, има и от Иран, Ирак и Алжир – които са най-големият криминален контингент“, посочи той.

По думите му алжирците не могат да бъдат наречени бежанци, защото са „криминални типове“, а понастоящем сто от тях се намират в центъра на дирекция „Миграция“.

„Това по същество си е център за изолация. Българската държавна власт е приела срамни сделки за приемане на чужденци. Не трябва да плащаме за войните, които не водим – Мали, Иран и Ирак, а не сме задължени да издържаме гражданите на Алжир“, твърди той.

„Имаме безпрецедентна вълна от нелегални имигранти на нашата територия. По-малко от половината от бежанците у нас са от Сирия. Оказва се, че някои от тях са кюрди – никога не са имали документи и всички те са прехвърлени от Турция при нас. Виждате какви са хората, които Турция прехвърля насам – тези, които могат да си плаща и другите са кюрдите“, обясни Джамбазки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Джамбазки потвърди подозренията ми, че някои правят от бежанците сериозни пари Държавната агенция за бежанци е получавала по 900 хиляди евро на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още